perjantai 25. heinäkuuta 2014

Matkamuisteluita osa 7: Kambodza

Kambotzassa minua kiinnosti eniten Angkor Wat. Vierailimme ensin maan pääkaupungissa Phnom Phenissä ja siirryimme sieltä Siem Reapiin, joka on temppelialueen lähin kaupunki. Alue on kyllä huima! Päätemppelin lisäksi alueelta löytyy pari ei niin hyvin säilynyttä/restauroitua temppeliä, jotka ovat ainakin yhtä hienoja. Temppelit ovat sen verran kaukana toisistaan, että yleensä päivän ajaksi palkataan kuski kuljettamaan kaupungista temppeleille ja niiden välillä. Lopuksi loikoilimme muutaman päivän rannalla Sihanoukvillessä.

Phnom Pehn on moniin muihin Aasian pääkaupunkeihin verrattuna säilynyt varsin koskemattonana. Kaupunki on varsin matala ja jatkuukin tämän vuoksi todella laajalle. Useimmat rakennukset ovat yksi- tai kaksikerroksisia ja myös erilaisia alkeellisempia rakennuksia löytyy. Maassa ei ollut ainakaan vielä vierailumme aikana yhtään kansainvälistä ketjuravintolaa, vaan tarjolla oli pääosin erilaisia paikallisten pitämiä pieniä ravintoloita. Toki kaupungista löytyi joitakin suurempiakin ravintoloita esimerkiksi nimillä Khmer Fried Chicken (KFC) ja Mc Khmer:)


Vierailimme Choeung  Ekin kuolemankentillä (n. 15 km kaupungista), jossa tapettiin punaisten khmerien hallinnon aikana 70-luvun lopulla tuhansia vankeja. Toiminta oli varsin raakaa puuhaa, sillä esimerkiksi ammuksista oli pulaa. Alueella on nykyisin puisto. Karmivista teloituksista muistuttaa erinäiset kyltit, joita on pystytetty tapahtumapaikoille. Hirmuvallan aikana epäillään kuolleen yhteensä noin miljoona kambotzalaista, mikä on aivan älytön määrä. Paikka vetää hiljaiseksi kaikessa karuudessaan.Aivan kaupungin keskustassa löytyy kuninkaallinen palatsi ja hopeinen pagoda. Alueella on myös muita rakennuksia sekä erilaisia patsaita ja koristuksia. Paljon kullan kimallusta:)


Siem Reap on Angor Watin lähin kaupunki ja tämän vuoksi erittäin suosittu turistikohde. Kambodza on vielä sen verran autenttinen paikka, että useimmissa ravintoloissa ja baareissa soi paikallinen musiikki, jos vertaa vaikkapa Thaimaahan. Sien Reapista kuitenkin löytyy yksi rock baari, jossa soi länsimainen musiikki. Toki myös kaljan hinta oli triplana muihin paikkoihin verraten. Paikka näytti kyllä vetävän silti hyvin porukkaa. Eihän hinnat silti kovin korkeita olleet.
Vuokrasimme yhdeksi päiväksi oman kuskin ja lähdimme kiertämään alueen watteja. Olimme kuulleet, että Angor Wattiin kannattaa suunnata ensin ja jo ennen auringonnousua, sillä se näyttää näin todella upealta. Heräsimme siis jo kolmen jälkeen ja hyppäsimme kärryyn. Wat näytti kauniilta auringon noustessa, onhan se ihan totta. Tuntuu vain, että matkan varrella oli useita kohteita, joita olisi pitänyt tuijottaa auringon noustessa. Tähänkin kyllästyy, kaiketi.

Auringonnousupaikalla oli päälle parikymmentä muuta turistia sekä joukko paikallisia tarjoamassa istuinta tai jotain juotavaa. Kambotzassa myyntikulttuuri on varsin agressiivistä ja temppelialuilla törmäsimme useimpiin myyjiin päivän aikana. Harmiksi useimmat myyjät olivat lapsia ja osa todella nuoria. Periaatteessa on suositeltu, ettei lapsilta pitäisi ostaa mitään, jotta vanhemmat laittaisivat ne kouluun. Joskus vain noille pyöreille silmille on vaikea sanoa ei, varsinkin kun se mynnissä oleva pakka kortteja ei maksa edes euroa.

Angor Wat itsessään oli aivan valtava, Kuviin on hankala vankinta rakennelman suuruus, kun mittaluokka on jotain noin massiivista. Tämä wat on se tunnetuin ja laitetuin versio. Seuraava kohde oli Angor Thom, joka oli edellistä pienempi ja myös selkeästi enemmän raunio. Paikassa oli enää vain seiniä pystyssä. Nähtävää riitti silti ja oli mukava haahuilla temppelin labyrinttimaisilla käytävillä.

 
Viimeinen etappi oli Ta Prohm, joka on  tullut tutuksi myös Tomb Raider -elokuvasta. Paikka oli jollain tavalla jopa siistein, sillä sen oli annettu metsittyä rauhassa. Puun rungot ja oksat kiertelivät pitkin rakennusta. Tuli eniten sellainen "seikkailija löysi kadonneen temppelin" olo;)


Viimeisenä kohteena Kambotzassa oli Sihanoukville, joka oli pienehkö rantapaikka. Paikka oli hieman turistoitunut, mutta esim. Thaimaan perusrantoihin verraten varsin autenttinen yhä. Mukavan rento paikka. Rannalla oli tarjolla muuten joka ilta barbequeta ja hyvää sellaista.Euron lakkaukset kynsiin. Tylsänä tahdoin sormiin vain läpinäkyvää lakkaa.


 

Kambodza on naapurimaihin verraten edullisempi ja vähiten turisteihin tottunut maa. Maassa ei ole tarjolla montaa luksushotellia (kaiketi joku löytyy?). Teiden kunto on varsin huono, jonka vuoksi bussimatkat kestävät varsin pitkään. Paikasta löytyy kuitenkin omaa charmia ja mielestäni on mukavaa, että paikka säilyttäisi oman leimansa jatkossakin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!