keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Matkamuisteluita osa 1: Islanti


Rakastan matkustamista ja matkapäiviä elämäni varrelle on kertynyt omin tuntoihin mukava määrä. Olen tehnyt pari pidempää Euroopan rundia, ollut vaihdossa Unkarissa Pécsissä sekä asustellut vuoden Ausseissa, josta käsin kävin kuukauden Uudessa-Seelannissa. Palasin Ausseista kotiin Suomeen pääosin maita pitkin Aasian ja Venäjän halki, jotten kerryttäisi liikaa hiilijalanjälkeä lentämällä;) Lisäksi on tullut tehtyä lyhyempi matkoja lähikaupunkeihin.

Palattuani Ausseista vajaa neljä vuotta sitten (hui!) sain melkein heti vakituisen työpaikan. Olen sen jälkeen joutunut vähentämään matkustelua vähäisten lomien vuoksi. Suomeksi sanottuna olen kalkkistumassa perusaikuiseksi. Seuraava luonnollinen askel tästä on aloittaa muisteleminen. Ajattelin kirjoittaa päivityksiä erinäisistä matkoistani ja niiden aikana sattuneista kommelluksista. Olen aiemmin kertonut blogissani viime kesän pyörämatkasta Sloveniaan sekä tämän kevään matkasta Berliiniin. Aloitan ajallisesti näitä edeltävästä matkasta eli toissa talven pyrähdyksestä Islannissa. Olimme siellä tammikuun alussa.

Islantiin minua veti kauniiden maisemien lisäksi ystäväni, joka muutti sinne pari vuotta sitten. Hän asuu vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Näin näimme kätevästi matkan aikana sekä pääkaupungin että hieman syrjäisempää seutua. Ystäväni myös kierrätti meitä autollaan kuuluisimmilla nähtävyyksillä, mikä oli todella kätevää.

Olin ajatellut, että lämpötila saarella olisi varsin kylmä tammikuussa, mutta yllätyksekseni siellä oli lämpimämpää kuin Suomessa. Toppatakissa oli ajoittain varsin hikistä. Lämpöasteet pysyivät koko oleskelumme ajan reilusti plussalla ja lunta ei ollut lähes ollenkaan. Tosin tuuli ja kosteus viilensivät ilmaa. Islannin sää  kuitenkin voi ilmeiseti olla varsin arvaamaton ja pahat lumimyräkät voivat yllättää pohjoisen teillä huonolla tuurilla.Yksi Islannin tunnetuimmista paikoista on geoterminen kylpylä Blue Lagoon. Paikka oli kyllä hauska. Näin talvella siellä oli myös mukavasti tilaa lillua. Rikki noissa paikoissa tosin aina luo oman tuoksunsa, mutta siihen tottuu kyllä. Paikka oli iso ja siistimpi kuin kylpylät esimerkiksi Unkarissa.

Alla muutama maisemakuva Reykjavikistä.


 Oleskelimme Reykjavikissa pari päivää ja siirryimme sen jälkeen Selfokseen ystäväni luo. Hänen kanssaan kiersimme ns. kultaisen kolmion kohteet eli Gulfoksen, geysiripuiston sekä Thingvellirin. Alla pari kuvaa paikoista.


GulfossThingvellir

Islannista jäi mukava fiilis. Ihmiset ovat rentoja. Reykjavikin kahvilat, pubit ja ravintolat olivat kivan persoonallisia ja usein myös varsin pieniä. Useimmissa tuli kotoisa olo. Olisi mukavaa, kun Suomessakin uskallettaisiin sisustaa paikkoja persoonallisemmalla otteella. Talvella hintataso on monissa asioissa paljon edullisempi kuin pääkauden aikana kesällä. Ainoa huono puoli talvella menemisessä on se, että pohjoisempiin kohteisiin ei pääse sääolojen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!