torstai 28. huhtikuuta 2016

Äitiyspakkauksen helmet ja hudit

Tultuani raskaaksi oli aika itsestään selvää, että otan Kelan tarjoaman äitiyspakkauksen. Saimme vuoden 2014 äitiyspakkauksen. Uutta pakkausta ruvettiin jakamaan paria kuukautta myöhemmin. Pakkaukseen on mietitty vaatteiden lisäksi paljon kaikkea muuta tarpeellista vauva-arkea helpottamaan. Aivan mahtavaa, kun ei tarvitse lähteä ihan kaikkea itse haalimaan. Tyttöni täyttäessä vuoden jäin pohtimaan, mitkä tuotteet äitiyspakkauksesta ovat olleet meillä eniten käytössä. Ja toisaalta, mitkä ovat jääneet täysin käyttämättä. Keräsin alle top 5 -listat käytetyimmistä ja kaappiin jääneistä tavaroista.Vuoden 2014 äitiyspakkauksen helmet
1. Vauvanpeitto
2. Alus- ja pussilakana
3. Kynsisakset
4. Makuupussi
5. Kylpypyyhe

Nämä viisi ovat kaikki sellaisia, joita tulee käytettyä vielä jonkin aikaa vauvavuoden jälkeenkin. Kaikki ovat laadukkaita tuotteita, jotka eivät ole säikähtäneet useampaakaan pesua. Makuupussia olemme käyttäneet leikkialustana, sillä meillä oli vaunuissa niiden oma pussi käytössä. Äitiyspakkauksen pussi on varmasti kätsy myös tulevana kesänä piknikeillä, jos haluaa pienellä ylimääräisen viltin. Pakkauksen kynsisakset ovat huiput! Pyöristetyt kärjet on tosi näppärät. Ei voi vahingossa tökätä pientä saksilla. Pyyhettä tulee käytettyä säännöllisesti. Lisäplussa hupulle. Pian siitä on vielä enemmän iloa, kun tyttö voi käppäillä pyyhkeen kanssa ja käyttää sitä viittana (tai niin äiti itse teki pienenä:)

Vaatteissa oli joitain helmiä, muttei listalle asti nousevaksi. Meillä tuntui olevan eniten käyttöä valkeille bodeille, sillä ne menivät helpoiten värikkäiden alaosien kanssa. Olenpas tylsä, periaatteessa kuitenkin pidän siitä, että äippäpakkauksessa on väriä. Yksi kivoimmista bodeista oli pakkauksen oranssi-valkoraidallinen body. Sitä tuli käytettyä viimeiseen asti. Muutenkin bodyt, joissa on jatkettava neppariosa olivat pitkäikäisempiä.Vuoden 2014 äitiyspakkauksen hudit
1. Kylpylämpömittari
2. Useimmat potkupuvut
3. Vanupuku
4. Toppapuku
5. Tumput, tossut ja myssy

Pikku P kylpee usein. En ole kuitenkaan koskaan mitannut veden lämpötilaa mittarilla, vaan luottanut omaan käsituntumaan. Olen tältä osin suurpiirteinen. Pakkauksen mukana tulleista vaatteista useimmat potkupuvut jäivät vähälle käytölle. Housut on niin paljon näppärämpi riisua vaippaa vaihtaessa. Tämä on ehkä vähän noloa, mutta meillä jäi äippäpakkauksen talvivaatteet aikalailla käyttämättä. En voinut olla ostamatta tytölle toista pukua ja eihän noin pieni näköjään vielä kahta tarvitse. Tossut ja hanskat tuntuivat niin ohuilta, että niiden tilalle ostin lämpimämmät versiot. Vanupuku oli minusta jotenkin hankala käytettävä. Se ei kuitenkaan pidä tuulta tai vettä ollenkaan, joten millaisella kelillä se oikein toimii?

Huteja oli yllättävän vaikea keksiä. Vaikka välillä tuntuu, että tulikohan pakkauksen tavaroita hyödynnettyä kovinkaan paljon, niin ilmeisesti kuitenkin aika hyvin. Pääosin tuotteet ovat olleet ihan kestäviä, mutta muutamat vaatteet ratkesivat todella nopeasti. Saumat eivät kestäneet tai neppari tai solmimisnauha irtosi. Villapuku puolestaan nukkaantui todella nopeasti, vaikka pesin villapesuaineella ja suositellussa lämpötilassa. 

Olen edelleen iloinen, että otin pakkauksen rahan sijaan. Onhan se jo oikeastaan osa suomalaisen naisen raskausaikaa, että saa hiplata äitiyspakkauksen sisältöä :)

Otitko sinä äitiyspakkauksen? Mitkä olivat mielestäsi pakkauksen helmet ja hudit?


Ps. Voit lukea fiiliksiäni äippäpakkauksesta tuoreeltaan täältä.18 kommenttia:

 1. Mulla on myös ollut mielessä kirjoittaa kokemuksia äitiyspakkauksesta näin vauvavuoden loppupuolella, ehdit näköjään ensin! :) Me saatiin tuo sama pakkaus ja aika samat jutut on olleet eniten käytössä ja hittejä meilläkin. Myös toppahaalaria käytettiin talvella paljon ja tuo vanuhaalari on ollut hyvä mm. automatkoilla. Villahaalarikin on ollut paljon käytössä, viimeksi tänään puin sen ulkohaalarin alle leikkipuistoon kun oli viileämpää :) Lähes käyttämättä on jääneet myöskin ne muutamat potkuhousut ja kestovaippaa ei olla käytetty ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas! Olen huomannut aiemminkin, että pyöritellään samantapaisia aiheita blogeissa. Yllättävää sinänsä, kun on niin samat elämänvaiheet :) Villahaalaria mekin käytettiin syksyllä tosi paljon. Keväällä ei enää mahtunut päälle. Se on kyllä hyvä lisä pakkauksessa, varmasti lämmin ja mukava päällä.

   Poista
 2. Mä otin äitiyspakkauksen esikoiselle -13, mutten toiselle -15, koska suurin osa edellisestä pakkauksesta oli vielä tallella. Käytetyimpien top 5 näyttää aikalailla samalta kuin sulla, paitsi että sen vuoden pussilakana oli niin hirveä etten sitä käyttänyt. :D Toppatossuja on tullut käytettyä paljon, samoin vanupukua, musta se on ollut hyvä vaunuissa ja kauppareissuilla pienellä, joka ei vielä juurikaan liiku (eli siis ulkonakin on vain siellä vaunuissa). Toppapuku jäi meilläkin käyttämättä molempien kohdalla, samoin kylpylämpömittari ja suurin osa vaatteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että ottaisin enää uutta pakkausta, jos meille tulisi vielä toinen kaveri:) Suurin osa pakkauksen tavaroista on jo kuitenkin varastossa tarpeettomana. Me siirryttiin tosi aikaisin ratasosaan. Siinä on enemmän sään armoille, joten ehkä siksi ei tullut sitä vanupukua koskaan mieleen laittaa. Noin kuulostaa ihan kätevältä:)

   Poista
 3. Otin pakkauksen A-murulle vuonna 2012. Pakkaus oli muuten hyvä, mutta melko poikamainen. :) Silti olen kiitollinen jokaisesta tuotteesta minkä saimme! :)

  VastaaPoista
 4. Saatin nyt vuoden ikäiselle pojalle myös samainen pakkaus. Tykkäsin kovasti ja kestovaipat taisivatkin olla ainoat, jotka jäivät koskemattomiksi! Mahdolliselle pikkusisarelle ottaisin myös ehdottomasti äitiyspakkauksen huolimatta siitä, että edellinen pakkaus on vielä hyvässä kunnossa. On sitten aikanaan mukava verrata ja katsoa, millaisia vaatteita kumpaisessakin on ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on totta! Haluan kuitenkin jättää itselleni mahdollisuuden ostaa myös itse jotain uutta. Luonteeni ei kuitenkaan salli kovin suurta liiallista hamstraamista :)

   Poista
 5. Meillä oli 2015 vuoden pakkaus käytössä, ja ehdottomasti pitkäikäisimpiä käyttötarpeita on olleet kylpypyyhe, vanuhaalari (vaunuissa/rattaissa tuulensuojan alla tai makuupussin sisällä sekä sitten autossa) ja bodyt. Makuupussi oli alkuun hyvä leikkimatto ja myös syksyisillä vaunulenkeillä lämmittämässä.
  Kuumemittari ei toiminut ja kynsisakset olivat meillä aika tylsät, talvihaalari oli talvella liian iso, ja nyt keväällä liian kuuma :D
  Meillä oli kyllä potkuhousut/-puvut alkuun kovassakin käytössä, oikeastaan osin siksi, että sukat ei pysyneet millään jaloissa.. :) Se mikä jäi vähän harmittamaan, oli unihaalarin vetoketjun rikkoontuminen ensimmäisellä käyttökerralla. Mutta mielestäni oikein hyvä ja tarpeellinen pakkaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että niin monella tuo vanuhaalari on ollut hitti. Mekun ei olla osattu sitä käyttää :) No höh, ajattelin juuri, että kuumemittari on hyvä lisä uudemmassa äippäpakkauksessa. Mutta mitäpäs sitä rikkonaisella! Tuo sukkadilemma on meilläkin tuttu. Ihan pienellä parhaita oli meillä Marimekon sukat. Ne psysyi varsin hyvin jalassa.

   Poista
 6. Niin ne suosikit vaihtelee: oman kuumaisen palleron kanssa jäi villahaalari kokonaan käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näin sen taas näkee! Meidän tytölle on saanut pukea aina ihan reippaasti päälle. Pari kertaa on ollut niska hiessä, mutta muuten on ollut sopiva määrä vaatetta yllä. Ja minä mielestäni enemmänkin liioittelen :)

   Poista
 7. Kesäkuussa syntyneelle tytölle toppahaalari oli aivan väärän kokoinen. Jää täysin käyttämättä. Vanuhaalari tai villahaalari sekä makuupussi riitti meidän hikipäälle vaunuihin kun oli näin leuto talvi. Ihana pinkki (ostettu) haalari pääsi käyttöön kaksi kertaa.
  Kylpymittari sanoi sopimuksensa irti jo parin kuukauden käytön jälkeen, toista maata on omani mikä edelleen mittaa mökillä järviveden lämpöä!
  Toiste en pakkausta varmaankaan ota, omasta mielestä kivat ja käytössä olleet ovat hyvässä jemmassa. Potkuhousut lähti kiertoon, ne ei oikein omaan käyttöön tuntuneet sopivilta.
  Kestovaippa jäi myös käyttämättä mutta muuten mielestäni onnistunut kokonaisuus!
  Kuoseista ja väreistä voi olla montaa mieltä mutta vauvaa tuskin kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toppahaalari on hankala juuri kokonsa puolesta monelle. Uudessa pakkausessa sen saa pussiksi. Tämä on varmasti näppärä ihan pienellä. Lisää käyttöikää mukavasti. Me käytettiin ostamaamme toppapukua koko talvi, meidän tyttö on ehkä enemmän vilukissa. Se on ihan totta! Vauvalle tärkeintä on sopivan lämpöiset ja mukavat vaatteet. Aikuiset saavat sitten pähkäillä ulkonäköasioita :)

   Poista
 8. Oho, vaihteleepa lasten kootkin aika tavalla. Meillä on oranssivalkoinen body edelleen käytössä, samoin villahaalari ja hyvin mahtuvat päälle! Bodyn hihat tosin alkavat käydä kohta lyhyeksi, mutta ilmojen lämmetessä sekään ei ihan heti haittaa. Niin ja meidän neiti on täyttänyt vuoden jo maaliskuussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, todellakin! Meidän neiti kasvaa koko ajan yläkäyrillä, pituus on ihan tyttöjen keskiarvon ylälukemissa. Mielenkiinnolla odotan ensi viikon neuvolaa. Joko saadaan 80cm rikki :)

   Poista
 9. Meillä oli kans toi 2014 paketti ja vanuhaalari on ollut ehdottomasti se käytetyin! Aina autoillessa ja myös joka päivä vaunupäikkäreillä. Kypärämyssy on myös edelleen käytössä, vaikka sen koko tais olla jotain 60 niin menee siis vieläkin vaikka poika on jo 1 v 1 kk. Venynyt sopivasti :D Ja makuupussi on ollut koko ajan käytössä vaunuissa. Vaatteista tais olla käytössä eniten se sinivalkoraidallinen unipuku. Potkuhousut ym.ei vaan toiminut meillä. Muutamia kertoja kokeiltiin kyllä. Joka tapauksessa pakkaus on tosi hyvä juttu mutta tuskin ottaisin toiselle juurikin siitä syystä että kaikkea tarvittavaa löytyy jo. -Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se kypärämyssy venyy hyvin käytössä! Samaista unipukua tuli meilläkin paljon käytettyä. Nopea pukea, kun on vetskarilla suljettava. Kaikenkaikkiaan kätevä pakkaus ja kattava :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!