torstai 7. huhtikuuta 2016

Taaperoimetys ja imetyksen lopettaminen

Monissa blogeissa on ollut pohdintaa taaperon imettämisestä sekä siitä milloin imetys on hyvä lopettaa. Tämä herätti minut miettimään omaa tilannettani. Minustakin tulee toden totta pian taaperoimettäjä! Aiemmin ajatus itse tissille kävelevän ja tissin esiin kaivavan pikkuihmisen imettämisestä tuntui nurinkuriselta. Nyt tämä on meillä arkipäivää ja ei se ole meno hiljentänyt.

Pidin itsestään selvänä sitä, että imetän pikkuistani hänen synnyttyään. Ei minulla ollut hajuakaan siitä, että aina se ei ole niin yksinkertaista. Luulin, että normiaika imettää on noin puoli vuotta. Kiitos imetyksen tuki ry:n olen oppinut yhtä ja toista. Myös sen, että vuosi on hyvä tavoite imetyksen kestolle. Tähän ollaan tähdätty ja kohta se rajapyykki on saavutettu. Mutta entäs nyt?

Imetystaipaleemme on sujunut pääosin hyvin. Matkanvarrella on ollut suihkutissejä, tissimaratonipäiviä ja -viikkoja ja muita ei niin kivoja tissittelyhetkiä. Silti imettämisen ajatteleminen saa minut hymyilemään. Se kertoo kaiken. Imettäminen on syömisen lisäksi läheisyyden tankkausta ja yhteistä kivaa äidin ja vauvan välillä. Se luo siteen ja tekee heistä erottamattomat. Olemme parivaljakko, josta kumpaakaan ei voi korvata. 

Minulla ei ole kiirettä imetyksen lopettamiselle. Toisaalta minua ei haittaa, jos tyttö piakkoinkin päättäisi, että kiitos riittää. Olen oman imetystavoitteeni melkeinpä saavuttanut ja tyytyväinen tekemääni urakkaan. Tästä jatketaan fiiliksien mukaan. Tällä hetkellä sekä äiti että tytär ovat tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen. Yöimetykset on jätetty pois, mutta päivisin pikkuinen hörppii maitoa 5-10 kertaa.

Kuva lainattu Laktivistiäidin Facebook-sivuilta.

Ravinnollisesti tissittelyn pois jääminen on jo ihan ok. Tytölle saa antaa hapanmaitotuotteita ja kohta myös lehmänmaitoa, joten kalsiumin saanti on turvattu. Toki äidinmaidon ravintoarvot ovat ihan omaa luokkaansa ja muutenkin nerokas juttu. Äidin keho osaa muokata maidon koostumuksen kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Taaperokin saa maidosta monia ravinteita, mitä lehmänmaito ei tarjoa. Taapero saa tissitellessään siis muutakin kuin vain vettä ja äidin läheisyyttä.

Olen palaamassa syksyllä töihin. Olen ajatellut lopettaa imetyksen ennen sitä. Ihanteelisinta olisi, jos tyttö päättäisi vieroittaa itse itsensä kesän aikana. Asia tapahtuisi luonnollisesti. Jos näin ei käy, niin varmaankin viimeistään kuukautta ennen töihin paluuta pitää alkaa vähentämään imetyskertoja. Tuntuisi näin mukavammalta kuin kerrasta poikki meininki. Katsotaan, miten tilanne kehittyy ennen tarkempia suunnitelmia.

Miten sinun imetystaipaleesi ovat päättyneet? Tai milloin olet ajatellut lopettaa imetyksen?


4 kommenttia:

 1. Imetys on kivaa ja luonnollista :) Itse olen imettänyt esikoista 1v ja 3kk, keskimmäistä 1 v ja 9kk ja kuopusta 1v ja 6kk. Yöimetykset on jätetty pois kun vauvat ovat olleet 11-12 kk. Kukaan lapsistani ei ole syönyt kunnolla tuttia, joten voi johtua siitäkin, että tissi on maistunut :) Jokainen tekee niin kuin parhaaksi kokee omalle perheelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku P ei myöskään syö tuttia. Olen kanssa miettinyt kelpaisiko tissi yhtä usein, jos olisi myös tutti käytössä :) Se on niin totta. Jokaisen tulee toimia niin kuinka se parhaiten istuu omaan tilanteeseen.

   Poista
 2. Piti tulla kurkkimaan tänne sinunkin blogin puolelle, kun niin harvoin onnistun uusia blogeja löytämään. Esikoista imetin 1v3kk, imetys päättyi tavallaan itsekseen koska yhtäkkiä huomasin että ei ollut tullut annettua vuorokauteen rintaa eikä lapsikaan sitä pyytänyt. Kuopuksen suhteen minulla ei ole mitään sen kummempia tavoitteita, paitsi ajattelin kyllä hänen syntyessä että imettäisin ainakin sinne yhteen ikävuoteen. Se täyttyykin kohta enkä sinänsä koe tarvetta lopettaa. Mennään siis pitkälti lapsen fiiliksen mukaan tälläkin kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, tervetuloa! Bongasin sinut sattumalta, tyllihame herätti huomioni :) Toivoisin, että meillä menisi imetyksen lopetus yhtä luontevasti kuin teillä esikoisen kanssa. Mukavaa, että teidän imetystaipaleet on sujuneet noin hyvin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!