perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kun kestovaippailu ei onnistu

Kiinnostuin raskausaikana kestovaipoista. Kertakäyttövaipoista kertyvä jätteen määrä on valtava. Ihastuin ajatukseen, että voisin kestoja käyttämällä pienentää tätä vuorta omalta osaltani. Toki myös mahdollinen rahallinen säästö kuulosti hyvältä.

Sain parilta kaverilta ison satsin heidän käyttämiään kestovaippoja. Setissä oli useita eri merkkisiä vaippoja, joten olen voinut testailla eri merkkien sopivuuksia.


Ensimmäisen kerran puin tytölle kestot päälle noin viikko hänen syntymän jälkeen. Tällöin sopivan kokoisia kokomerkintöjen mukaan olivat Imse Vimsen new bornit ja Mio Bambimot. Päivän testailun jälkeen totesin, että ehkä tyttö on vielä liian pieni näihin vaippoihin ja otin aikalisän. Lahkeet näyttivät puettaessakin jo löysiltä ja vaippa muutenkin hurjan suurelta. Käytössä vaippa vuosi yleensä jommasta kummasta lahkeesta.

Kolmen viikon ikäisenä otin vaipat uudelleen testiin. Kaveri painoi tällöin päälle neljä kiloa, joten painon puolesta vaippojen pitäisi olla hyvänkokoisia. Testasin samoja vaippoja kuin ensimmäisellä kerralla vajaan kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen kaikki vaatteet olivat pesussa, joten testaus oli pakko lopettaa. Vaipat valskasivat edelleen lahkeista.

Tällä viikolla (Pikku P päälle viisi viikkoa vanha) annoin vaipoille seuraavan mahdollisuuden. Nyt tyttö painaa jo 5,5 kiloa, joten paino alkoi olla Imse Vimsejen ylärajalla. Päätinkin testata kaapissa löytyviä hieman isompia vaippoja. Testiin lähti tuttu Mio Bambino ja lisäksi Bum Geniuksia, Mylly Muksuja ja kuvan apina ja kirafi - vaipat, joiden merkkiä en tiedä. Näistä Mylly Muksut toimivat ehkä parhaiten, mutta hyvin ei käynyt nytkään. Melkein jokainen vaippa valskasi. Tällä kertaa lahkeet istuivat Mioja lukuunottamatta hyvin, mutta imua ei ollut riittävästi. Yhden pissin jälkeen imuosa oli litimärkä ja loppu oli imeytynyt bodyyn ja housuihin. Vajaan kolme päivää testailin ja nyt on taas melkoinen pyykkivuori odottamassa.

Olen pohtinut mitä testailussani menee vikaan. Olen vaihtanut kestovaipat noin parin tunnin välein, joten vaihtoväliä en oikein pysty tiivistämään. Toissapäivänä jäin seuraamaan vaipan täyttymistä ja ajattelin vaihtaa sen heti, kun ensimmäisen satsi saapuu. Avasin vaipan pariin otteeseen sen ollessa vielä tyhjä. Kolmannella kerralla lasti sitten saapui vaipan ollessa auki ja lopun varmaan tiedättekin... Tyttö katseli touhujani miettiväisenä ja ajatteli varmaan, että nytkö se mamma pimahti:)

Olen käyttänyt kestoja vain päiväaikaan, sillä yöllä imuja pitäisi olla aivan liian paljon toimiakseen. Päivälläkin minun pitäisi laittaa lisäimuja vaippaan, sillä perusimu ei selkeästi riitä. Kuitenkin esimerkiksi Miossa on jo valmiina imu, joka taitellaan kolmenkertaiseksi. Se on niin paksu, ettei siihen oikein enää voi lisäpaksuutta paljoa laittaa. Muita olen kokeillut myös ohuen lisäimun kanssa.

Kaikki kestoni ovat käytettyjä, joten onhan mahdollista, että osassa ainakin imuosat alkavat olla jo aikansa eläneet. Toisaalta äitiyspakkauksessa tulleen keston imut ovat niin uudet, etteivät välttämättä siksi ole vielä saavuttaneet täyttä tehoaan. Olen harkinnut, että ostaisin pari uutta imua vanhoihin kuoriin ja kokeilisin imevätkö ne parin pesun jälkeen paremmmin. Myös jotain lisäimuja voisin testata. En vain oikein tiedä, mihin kannattaisi sijoittaa. En haluaisi ostaa tavaraa turhaan kaappien täytteeksi.

Tytöllämme on pullea maha, mutta keskivertoa ohuemmat reidet. Sopivimmat kestot olisivat sellaiset, joissa reisiosan saa varsin tiukalle. Kertakäyttövaipoista olemme tykästyneet enemmän Pamerseihin kuin Liberoihin. Mitkä kestovaippamerkit sopivat rimppakintuille? Mitä kestoja ja imuja te olette käyttäneet? Vinkatkaa! En tahtoisi luovuttaa vielä:)


4 kommenttia:

  1. Mitä imuja sulla on käytössä? Meillä toimi parhaiten bambuimu päällimmäisenä (!) ja alle mikrokuituimu (näitä saa muuten ebaysta tilattuna suht edullisesti ulkomailta!). Yhden koon vaipat oli koko ajan käytössä. Bambuimuja saa aika monta kertaa pestä ennen kuin saavuttavat parhaan imukykynsä; mikrokuidut taas alkavat heikentyä paljon käytettynä.

    Me aloitettiin kyllä kestoilu vasta puolivuotiaana, että jos ei nyt millään onnistu, niin kokeilkaa taas myöhemmin uudelleen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vinkeistä! Suurin osa imuista on mikrokuitua. Kaikki ovat käytettyjä, joten voi olla, että ne eivät enää vanhuuttaan ole niin tehokkaita. Voisin kokeilla paria uutta bambuimua+lisäimuja ja katsoa miten näiden kanssa käy. Ehkä se oikea combo vielä löytyy:)

      Poista
  2. Noin pienellä vauvalla parhaiten toimivat yleensä sisävaipat ja villahousut. Pul-vaipat alkavat toimimaan vasta sitten, kun vauva nousee pystyasentoon. Mikrokuitu on nopea imu ja levittää hyvin kosteutta, mutta tarvitsee kaverikseen bambua tai hamppua, jotka imevät enemmän painoonsa nähden. Facebookista löytyy hyviä ryhmiä, joissa voi kysellä neuvoja ja ostella käytettyjä vaippoja. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Olen kuullut villahousuista paljon kehuja. Näin kesäaikaan ne vain tuntuvat niin paksuilta. Varsinkin, jos ajatuksena on pukea mekko ja sukkahousut siihen päälle. Mukava tietää eri imujen ominaisuuksista. Ehkä vanhat mikrokuituiset imut toimisivat vielä, jos ostaisin bambuisia lisäimuja niiden kanssa?

      Bongasin Facesta Kestovaippayhdistyksen sivut. Niillä tuntuu olevan toimintaa myös lähelläni. Voisin mennä viimeistään syksyllä jonnekin heidän tapahtumaansa ihmettelemään lisää:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!