tiistai 16. kesäkuuta 2015

Ensimmäiset neuvolakäynnit, vauvan painonousu ja imetyksen alkutaival

Tänään oli Pikku P:n ensimmäinen lääkärikäynti sairaalasta pääsyn jälkeen. Ensin käytiin hoitajan luona mittaamassa paino ja pituus. Tämän jälkeen lääkäri tarkisti lonkkien toiminnan, niskan kannattelua, sydänääniä ja katseella seuraamista.

Lääkäri kehui Pikku P:tä hymyileväiseksi ja suloiseksi tytöksi. Kaikki näytti muuten oikein hyvältä, mutta kohteen seuraaminen katseella tuotti hankaluuksia. Tämän lääkäri antoi meille kotiläksyksi ja kirjasi myös vauvan terveyskorttiin, että tämä tulee kontrolloida ensi kuun neuvolakäynnillä. Lääkäri vakuutteli, ettei tämä ole vielä vakavaa. Pieni huoli kuitenkin jäi, että onhan tytön näkökyky täysin kunnossa.

Noita opettaa tytsyä seuraamaan katseella:)

Muuten Pikku P:n alkutaival on lähtenyt kulkemaan varsin mutkattomasti. Alle viikkoisena hänellä oli pieniä ongelmia painonousun kanssa. Hänen painonsa tippui sairaalassa ollessa noin 9%, kun maksimiraja on 10%. Päivä sairaalasta pääsyn jälkeen meillä kävi hoitaja kotikäynnillä. Silloinkin tytön paino oli noussut alle suosituksenmukaisen 25g päivässä. Saimme seuraavalle viikolle ajan ylimääräisen painontsekkaukseen. Viikonlopun aikana tytsy ilmeisesti pääsi oikein kunnolla syömisen makuun, sillä seuraavalla viikolla mitattaessa hänen painonsa oli noussut melkein 100g päivässä! Tällöin hän oli 8 päivää vanha ja painoi noin 150g yli syntymäpainonsa. Ilmeisesti painon pitäisi palata syntymäpainoon viimeistään noin kahden viikon ikäisellä vauvalla.

Seuraavilla neuvolakerroilla painonnousu on ollut yhtä huimaa. Kolmeviikkoisena paino oli melkein 4,5kg ja pari viikkoa myöhemmin 5,4kg. Tämänpäiväisessä punnituksessa (tyttö nyt kuusi viikkoa) paino oli kivunnut melkein 5,7kg. Pituutta on tähän mennessä kertynyt 5 senttiä lisää eli hän on nyt 58cm pitkä. 62 senttiset vaatteet alkavatkin olla tytöllä pikkuhiljaa sopivia. Neuvolatätikin on hämmästellyt tytön kasvuspurttia. Hyvä juttu, enää ei ole tarvinnut olla huolissaan kaverin kasvuvauhdista ja siitä saako hän varmasti tarpeeksi maitoa. 

Ihmettelinkin alkuun, että miten vauvan paino ei nouse riittävästi, kun maitoa selkeästi tulee rinnoista ja vauvaa myös syö todella usein. Välillä tuntui, että kaveri syö jopa liikaa, sillä hän puklaili varsin usein ja suuria määriä. Kaikissa vauvaoppaissa kuitenkin sanottiin, että vauva ei voi syödä rinnalta liikaa. Ajattelin, että ei kai sitten ja annoin hänen syödä aina kun oli tilausta.

Ensimmäisten viikkojen aikana tuntui, että maitoa nousi rintoihin ainakin riittävästi. Välillä liivinsuojia sai vaihtaa tosi tiheään. Maitoa tuli usein niin paljon, että vauvan ei tarvinnut ruokailun alussa juuri imeä. Joskus maitoa tuli niin runsaasti, että tyttö sai sitä myös väärään kurkkuunsa. Alkuun olinkin ihan kauhuissani, että tissini tukehduttavat vauvani! 

Olen ollut todella onnellinen raskauden loppuvaiheessa ystävältäni saamistani imetysliiveistä. Varsinkin heti alussa maidon noustessa rintoihin hyvät liivit todella helpottavat oloa! Oli ihana pukea mahdollisimmat pehmeät, tukevat ja lämpimät liivit päälle. Minulla oli käytössä tämäntyyliset Bravadon liivit. Näissä kokotaulukko on S-XL tyylisesti, jolloin koko on helpompi arvioida. Rinnat kuitenkin kasvavat yleensä aika paljon maidon noustua!

Maidontuotanto on nyt rauhoittunut ja tasaantunut aika hyvin. Liivinsuojat ovat edeleen must. Liivit eivät nykyisin kuitenkaan ole enää aamuisin aivan märkänä maidosta. Minulla on nyt kolmet liivit käytössä. Alussa liivit kastuivat maidosta suojista huolimatta usein niin paljon, että ne sai pestä ainakin kerran päivässä. Silloin tuntui, että liivejä saisi olla useammatkin. Nyt homma pyörii noilla kolmella ihan hyvin.

On mukavaa, kun imetys alkaa tuntua luonnollisesta osalta päivärutiineja. Kodin ulkopuolella imettäminenkin on luonnistunut varsin hyvin. Välillä joutuu katselemaan vähän enemmän, ennen kuin löytää sopivan paikan. Isojen ostoskeskusten lastenhoitotilat ovat varsinaisia helmiä!

Tämä kirjoitus näköjään ajautui asiasta toiseen, mutta toivottavasti pysyitte perässä:)2 kommenttia:

 1. Suloinen kuva :) Miten teidän kissa on ottanut tulokkaan vastaan? Onko kiinostunut, vai lähinnä välttelee? Meidän tyttö ja karvakasa ovat nykyään lähes bestiksiä, mutta vauva-aikana karvakasa vältteli vauvaa viimeiseen asti. Joskus vahingossa kävi nuuhkimassa ja antoi pusun ja sen jälkeen ihan kuin tsekkasi, etteihän kukaan vaan nähnyt :)

  Mukavia kesäpäiviä vauvan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia:) Ihana, kissat osaa olla niin suloisia!

   Noita käy aina aika ajoin nuuskimassa vauvaa, mutta ei oikein ehkä tajua, että käärö on ihmisen alku. Noita varmaan ajatteli alkuun, että vauva on vain vierailulla, kuten muut vastaavat aiemmin:) Isommista lapsista (konttaavasta eteenpäin) Noita on ollut varsin kiinnostunut. Yleensä lapsi ja vauva kulkevat vuorotellen toistensa perässä. Noita on luonteeltaan hyväluonteinen, eikä raavi lapsia.

   Noita nukkui aiemmin meidän kanssa samassa sängyssä, mutta on joutunut vauvan syntymän jälkeen nukkumaan olohuoneessa. Emme ole uskaltaneet ottaa Noitaa samaan sänkyyn, sillä Noita voi tulla vaikka vauvan päälle makaamaan. Muutenkin saa vahtia, ettei Noita kävele vauvan päältä. Noita on tästä vähän hämillään, mutta on alkanut sopeutua muutoksiin. Alkuun raukka oli ihan paineessa, että onkohan tehnyt jotain väärää. Mukavaa kyllä, kun Pikku P kasvaa, niin he pääsevät temmeltämään keskenään ja ystävystymään kunnolla!

   Aurinkoista kesää myös teille!

   Poista

Kiitos kommentistasi!