perjantai 2. tammikuuta 2015

Mitä tuore vauvaperhe tarvitsee?

Tuntuu, että mieleen putkahtelee milloin mikäkin asia, joka pitäisi hankkia ennen tytsyn syntymää. Ajattelin kerätä tähän hieman listaa tavaroista, jotka olisi minun ymmärrykseni mukaan hyvä olla olemassa vauvaa varten.

Vauvanvaunut ostimmekin jo, valintaan liittyvät postaukset löytyvät täältä ja täältä. Vaunut ovat yhdistelmät, joten tämä asia pitäisi olla hoidettu noin kolmeen ikävuoteen saakka. Vaunuihin mukaan tarvitaan vielä ainakin makuupussi. Bugaboolla on ihania omia makuupusseja. Kalleimmat on täytetty untuvilla, joten olisivat varmasti ihanan lämpimät. Mietin jo, että menevätkö jo liiankin lämpimäksi?

Bugaboo Cameleonit ja High performance Footmuff. Kuva: Pishposhbaby.com

Äitiyspakkauksessa tulee mukana yksi makuupussi, joka menee varmasti aluksi. Siinä vaiheessa, kun vaunuista siirrytään rattaisiin, niin olisi viimeistään hyvä olla esim. Bugaboon oma pussi, jossa on reijät valmiiksi turvavöille. Näin pussi pysyy hyvin paikallaan kaltevassakin asennossa.
Maxi-Cosi CabrioFix turvakaukalo ja EasyFix jalusta. Kuva: Vaunuaitta.fi

Autoa varten tarvitsemme turvakaukalon. Bugaboon vaunuihin voi kiinnittää erillisillä adabtereillä mm. Maxi-Cosin CabrioFix tai Pebble kaukalon. Lisäksi autoon olisi mukava saada erillinen Isofix jalusta kaukalolle, jolla kaukalon saa kiinnitettyä autoon klikkaamalla ilman turvavöiden pyörittelyä. Olen katsellut näitä paketteja nettikirppareilta. Sieltä kun löytyisi aika uusi setti noin puoleen hintaan kaupan hinnasta, niin olisin tyytyväinen.

Cameleoneihin ei voi laittaa mitään kovin painavaa hoitolaukkua roikkumaan työntöaisaan. Jokin näpsäkkä kassi olisi kiva löytää. Tämä vaatii vielä tutustumista. Laukku jääkin varmaan viimeisten hankintojen joukkoon. Toki Bugaboon nahkainen laukku näytti ihan näppärältä, mutta niin oli hintakin.

Sain työkaveriltani lainaan hänen anoppinsa ompeleman kantoliinan. Lähden tällä harjoittelemaan hommaa. Pitää katsoa, miltä kantaminen tuntuu sekä vauvasta ja minusta. Olen lukenut, että kantorepuista ainakin Manducan versio olisi ollut tykätty. Sen ehtii ostaa vauvan syntymän jälkeen, jos tuntuu, että repulle tulee käyttöä.

Ikean Gulliver. Kuva: Ikea.fi
Pinnasängyksi olemme ajatelleet Ikean Gulliveria valkeana. Sängyn pohjan saa säädettyä parille eri korkeudelle ja myös toisen laidan saa irti. Näin tytsy voi nukkua siinä melkein 120 senttiseksi asti. Toisaalta sängyn voi tuoda alkuun oman sängyn viereen ilman toista laitaa, jolloin tytsy on lähellä yöherätyksiä ajatellen. Ainakin vielä tuntuisi jotenkin turvallisemmalta, jos vauva nukkuisi kuitenkin omassa sängyssään. Ei tarvitsisi pelätä, että pyörähtää vauvan päälle. Käytäntö varmasti näyttää, miten tämä suunnitelma toteutuu:)

Sänkyä olemme myös katselleet käytettynä, mutta patjan haluamme ostaa uuden. Äitiyspakkausessa  taitaa tulla peitto ja yhdet vuodevaatteet. Lisäksi varmaan tarvitaan parit vuodevaatteet ja kosteussuojia patjan turvaksi.

Nabby itkuhälytin. Kuva: Nabby.fi

En ole vielä ihan vakuuttunut, tarvitsemmeko ollenkaan itkuhälytintä. Kotimme on kuitenkin aika pieni. Ostanemme sellaisen vauvan syntymän jälkeen, jos tulee ahdistus. Törmäsin muuten Nabby-merkkiseen puhelimeen liitettävään itkuhälyttimeen, joka vaikutti kätevältä vaihtoehdolta. Itse hälytin on todella näppärän pieni ja se kerää hälytykset suoraan puhelimeen. Helppo kantaa näin myös mukana.

Olisin halunnut laittaa hoitopöydän vessaan, mutta sinne sitä ei oikein kätevästi saa. Taidankin ostaa vain kankaisen hoitoalustan, jota pidän alkuun esimerkiksi eteisen lipaston päällä vessan vieressä. Siitä pääsee aika näppärästi hanalle ja takaisin. Hoitopöytien käyttö tuntuu muutenkin useimmilla jääneen varsin vähäiseksi. Hoitoalusta siirtyy mukana vaikka makkarin sängylle, jos se tuntuu parhaimmalta vaipanvaihtopaikalta.

Baby Björnin sitteri Happy Dots kankaalla on aika kivannäköinen! Kuva: Lekmer.fi
Sitteri jakaa keskustelupalstoilla paljon mielipiteitä. Tuntuu olevan ihan vauvasta kiinni tuleeko sitteristä se lempipaikka vai jääkö se kokonaan käyttämättä. Olen hieman katsellut tarjontaa ja huomannut, että Baby Björnin sitteri on saanut erityisen paljon kehuja. Sitteri tuntuu olevan myös yksi hinnakkaimmista versioista, mutta näyttää kyllä kuvissa moniin verraten varsin vankalle pelille. Kuvassa olevalla Happy Dots kankaalla menisi ihan kivasti meidän olohuoneen sisustukseenkin;)

Sain isommalta sisareltani "onnea vauvasta" lahjana ihanan Aarrekidin puuvillakankaisen viltin. Sitä voi kuulemmä käyttää esim. vierailulla puuhamattona tai vaunuissa aurinkosuojana. Kuulostaa kätevältä! Kotiin olisi hyvä saada muuten olohuoneeseen viltti lapsen alle, niin voi möyriä rauhassa<3

Näinkin jo unta lähes kuukausi sitten, että vauva syntyikin niin paljon etuajassa ja ihan terveena ja peruskokoisena:) Unessani yksi suurimmista ongelmista oli se, kun ammetta ei oltu vielä hommattu. Siis lisätään listalle amme ja pyyhkeet. Voimme säilyttää ammetta saunassa, joten sen ei tarvitse olla kokoontaittuva tms. Äitiyspakkauksessa tulee yksi huppupyyhe, mutta tällaisia voisi olla kyllä kaksikin.

Hiusharja ja kynsisakset tulevat myös äitiyspakkauksessa. Lisäksi tarvitaan kosteuspyyhkeitä ja varmaankin jonkinlaisia kosteusvoiteita? Olen kevyesti harkinnut kestovaippojen käyttöä. Äitiyspakkauksessa tulee yksi tällainen mukana. Pitää perehtyä tähän asiaan tarkemmin ja katsoa sitten miltä alkaa tuntua. Harsot ovat myös kuulemma monikäyttöisiä.

Lisäksi useimmat ostavat tuttipullon, rintapumpun ja tuteja. Nuhanenille on myynnissä erillisiä niistijöitä (pieni "pumppu"), joka kuuleman mukaan putsaa nenän kätevästi. Rintapumppu jää kaiketi listalla ainakin alkuun aika alimmaiseksi. Muuten vaan ostoskoriin. Korvakuumemittari voi olla myös oleellinen vähän myöhemmin.

Lipasto vauvanvaatteille. Kuva: Ikea.fi
Listalta puuttuvat vielä vauvanvaatteet. Vaatteita saa mukavan setin äitiyspakkauksen mukana. Lisäksi olen ajatellut, että jotain pientä voi ostaa:). Vauvanvaatteiden säilytystä varten ostimme Ikean Mandal lipaston eteiseen.

Miltäs lista vaikuttaa? Onko mukana jotain turhaa tai puuttuuko oleellista? Kommentoikaa ihmeessä, tulevat varmasti tarpeeseen:)


7 kommenttia:

  1. Meillä ei ollut hoitopöytää lainkaan, eikä se haitannut menoa. Emme löytäneet mieluisaa pöytää ja pikkuvauva-ajan pesut ja vaihdot onnistui hyvin pesukoneen päällä paksulla hoitoalustalla.

    Nenän niistijän ostin hätäpäissäni apteekista tytön ollessa alle vuoden ja kovassa flunssassa. En tainnut olla kätevä mutsi, kun sain tytön vaan huutaan kahta kauheammin ja siten myös nenän entistä enemmän tukkoon :) Jäi kertakokeiluksi meillä. Olen kyllä kuullut sen auttavan muilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut hoitopöydästä samantapaisia kommentteja. Olenkin ajatellut ostaa kivan paksun hoitoalustan, jota on helppo siirrellä kotona paikasta toiseen. Vaikuttaa kommenttisikin perusteella kelpovaihtoehdolta.

      Siinä sen näkee, että kaikki vempeleet eivät toimi kaikille! Niistäjä tuntuu jännittävältä härpäkkeeltä, todellinen tilanne näyttää sitten, miten meidän käy:)

      Poista
  2. Sänkyyn en suosittele sitä muovista kosteussuojaa, on tosi hiostava ja inhottavan tuntuinen vauvalle. Ennemmin vaikka villainen suojus. Kuumemittarin ja suppoja hankkisin myös jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vihjeistä! Pitää tutustua erilaisiin kosteussuojiin, muovinen ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta. Lääkkeet on myös hyvä pointti:)

      Poista
  3. Muistathan itsesikin :) Mitä mutsi tarvitsee -osastolla ovat ainakin useammat hyvät imetysliivit ja -paitoja, liivinsuojia ja ehkä imetystyyny. Viimeisin ei kyllä ole mikään välttämättömyysostos, isot muovautuvat tyynyt ajavat saman asian. Noita siis kannattaa hankkia jo ennen beben tuloa, ettei tarvitse sen vastasyntyneen kanssa rientää kauppoihin :) Niin, ja jos kierrätys ei näissä asioissa ällötä, niin olen valmis luopumaan omistani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja siis tuosta rintapumpusta vaan tein äkkinäiset päätelmät, että suunnittelet imetystä :D Muutenhan nuo ylläolevat ovat aika turhia :)

      Poista
    2. Hyvä pointti! Näitä en ole vielä kummemmin miettinyt. Olen ajatellut imettää, joten nämä pitää kyllä lisätä listalle. Vielä vähään aikaan en varmaan osaa näitä hankintoja tehdä, kun ei tiedä, mihin kokoon rinnat asettuu. Mutta varmasti kätevämpi kyllä hommata kuitenkin ennen beben syntymää! Tuota imetystyynyä olen jo vähän ihmetellyt, mutta olen miettinyt josko kaapista löytyisi jokin sopiva sävellys valmiiksi.

      Kiitokset tarjouksesta, kierrätys ei tässäkään kohtaa ällötä. Otan mielelläni vastaaan, jos on jotain, mitä et enää tarvitse. Pitää vain testailla, että miten koot osuu oikeaan. Kätevää, voidaan toimia teidän kierrätyspisteenä;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!