torstai 7. elokuuta 2014

Matkamuisteluita osa 9: Kiina


Matka Vietmanista jatkui Kiinaan. Kiinasta minulle jäi mieleen useita mielenkiintoisia paikkoja. Maassa on useita mahtavia rakennelmia kuten Kiinan muuri, Terrakotta-armeija ja Xi'anin rakennelmat ylipäätään. Jo näillä saa pään helposti pyörälle. Maassa olisi ollut varmasti useita muitakin mielenkiintoisia paikkoja reittimme varrella, mutta aikataulu pakotti meidät ajamaan junalla varsin pitkiä välejä kerrallaan.

Olimme sissejä ja otimme kaikille etapeille vain istumapaikat, vaikka matka-aika sekä Guilinin ja Xi'anin että Xi'anin ja Pekingin välillä on päälle 15 tuntia. Toisin kuin Europassa, junat tuntuvat olevan Kiinassa aina ihan täynnä ja istumapaikat ovat varsin pienet. Jalkoja ei täten pääse juuri oikomaan. Varsinkin, jos paikka on kolmipaikkaisen rivin keskellä, niin et oikein voi nojata kumpaankaan suuntaan, vaan on napotettava varsin suorassa. Penkit ovat yleensä myös vastakkain, jolloin et voi livauttaa jalkoja penkin alle.

Meillä oli usein eväänä junissa paikallisia nuudelikuppeja, joista sai nopeasti kätevän aterian. Junissa on yleensä tarjolla kuumaa vettä, jonka voi laittaa kuppiin suoraan. Näitä myös kaupataan asemilla ja joskus myyjä kiertää myös junissa.

Kuvista voi jo aistia, että Kiinan ilma on varsin sammea. Ilmansaasteen määrä on hurja ja tuntuu, että se peittää kirkkaanpanakin päivänä hyvän loven auringonsäteistä.


Guilin on monen kiinalaisen tykkäämä lomakohde. Kaupunki on Kiinan mittakaavalla suhteellisen pieni kaupunki. Keskustan alueeseen voi tutustua jalkaisin. Guilinin ympäristössä on paljon huikeita luonnonpaikkoja ja -maisemia. Meidän aikamme oli sen verran kortilla, että kiertelimme ainoastaan kaupungissa. Seuraava kohde Kiinan ja lyhyen Mongolian vierailun jälkeen oli nimittäin Venäjä ja Venäjän viisumiin piti määrittää tarkka aika, milloin hakemamme kuukauden viisumi on voimassa. Ilmoitettu tulopäivä lähestyi tässä vaiheessa jo aika kovaa vauhtia.  
  
Yksi suurimmista nähtävyyksistä kaupungissa on auringon ja kuun pagodat. Näihin pääsee myös sisälle. Maisemat tornista ovat kiipeämisen arvoiset.

 

Xi'an on ikivanha kaupunki, joka oli myös pitkään maan pääkaupunki. Kaupunki on itsessään jo museo ja nähtävää kaupungissa riittää. Varsinkin kaupungin keskusta on oikeasti kaunis ja ihanan ajattoman oloinen, vaikkakin lähin Mc Donald's on kulman takana. Alla kuvaa kellotornista päivä- ja iltavalaistuksessa.

Mc Donaldsin ympäristö voi myös hämmentää. Siihen kerääntyy usein useita kerjäläisiä. Sehän on vielä normaalia, mutta kerjäläiset ovat useimmiten monin tavoin epämuodostuneita. Vaikka en ihan herkkähipiäinen olekaan, niin välillä täytyi katsoa pois. Kerjäläisillä saattoi olla kyttyrä selässä, kehon asento epänormaali tai kasvot epätotutun näköiset. Nämä saivat minut tietenkin miettimään, mistä moinen johtuu? Onko ruoasssa vika tai sen puutteessa, geeneissä vai mikä on selitys.Xi'anissa oli mukavat iltamarkkinat, joissa tunnelma oli kohdallaan ja ihmisiä riitti. Paljon kaikkea uutta maistettavaa.


Kaupunkia kiertää maailman suurin muuri. Muurin voi kiertää ympäri halutessaan joko jalan tai pyörällä.Kävimme katsomassa lisää pagodoita, nyt kiinalaiseen tyyliin. Lähellä porttia alueelle oli vesi/musiikkishow.

  

Alla kuvassa suurempi villihanhien pagoda ja sen ympäristöä.
  
  


Kävimme katsomassa myös toiminnassa olevaa buddhalaista temppeliä nimeltä Wolong Temple.

Xi'anin lähellä sijaitsee huikea nähtävyys eli Terrakotta-armeija. Sotilaita on aivan älytön määrä ja kaivannat eivät ole vielä edes valmiit. Paikka löydettiin vuonna 1974, kun paikallinen maanviljelijä sattui sohaisemaan oikeasta kohdasta. Alueella on kolme eri aluetta, missä kaivauksia tehdään. Ensimmäinen on huomattavasti suurempi kuin muut.

Hauta rakennettin noin 200 vuotta eaa keisari Qin Shi Huangin toimesta. Silloin oli tapana haudata keisarin mukana mm. kenraaleita, palvelusväkeä sekä jalkavaimoja pitämään huolta keisarin kuolemanjälkeisestä elämästä. Pitkään kestäneiden sotien vuoksi keisari kuitenkin päätti korvata osan uhreista savisilla hahmoilla. Näin syntyi hänen hautansa. Nyt on löydetty yli 8 000 sotilasta sekä lisäksi satoja hevosia, muita eläimiä sekä muuta, mitä keisari uskoi kuoleman jälkeen tarvitsevansa. Jännää on myös se, että sotilaita ei ole tehty samalla muotilla, vaan jokainen sotilas on yksilöllisen näköinen.

Minua yllätti alueen laajuuden lisäksi se, että rivisotilaiden lisäksi haudoista on löytynyt myös muita hahmoja. Oli hevosia, lintuja, nisäkkäitä sekä paljon pronssista tehtyjä sotilaille. Keisari oli miettinyt tarkkaan, mitä hän mahtaisi tarvita kuolemansa jälkeen.

 

 
  Peking yllätti minut monipuolisuudellaan. Kaupungissa on hurjasti kaikkea tekemistä. Olimme kaupungissa vajaan viikon ja vielä jäi monta kolkkaa koluamatta. Onhan kaupunki toki erittäin suuri, mutta siltikin. Majoituimme aika lähellä taivaallisen rauhan aukiota pienellä kujalla, mikä oli ihan hyvä sijainti. Metroasema oli ihan vieressä.

Huoneestamme oli ikkuna kujalle ja siitä näki vastapäiseen ravintolaan, joka tarjosi mm. aamupalaa. Oli ihana herätä joka aamu ja kurkata ikkunasta, mitä he tänään kokkasivat. Yleensä he tekivät herkullisiä sämpylöitä, joiden väliin laitettiin päivästä riippuen jotain lihaa tai kananmunaa sekä rutkasti korianteria. En pitänyt alunperin korianterista, mutta jo Vietnamissa aloin totuttelemaan ja Kiinassa viimeistään ihastuin tähän herkkuun. Kulman takana myytiin lisäksi pienissa saviruukuissa pillillä juotavaa aika hapanta maustamatonta jogurttia, joka oli todella herkku. Mukava tapa aloittaa aamu tällaisella aamupalalla.

Katselimme kaupunkia pääosin iltaisin ja käytimme päiväajan visiiteille kauemmille nähtävyyksille. Illalla useissa kaupunginosissa oli iltamarketteja, joita oli mukava kierrellä. Shoppailimme myös varsin rankasti pari päivää. Tarjontaa on aivan älyttömästi ja kun jaksaa tinkiä, niin hinnat eivät paljoa päätä pakota. Myyjän tarjoamista hinnoista voi surutta ottaa pois suurimman osan, noin 1/10-1/20 on se todellinen hinta. Harmiksi rinkkamme olivat jo varsin täynnä, joten hirveää ostosvuorta emme voineet hommata.

 

Taivaallisen rauhan aukio oli suuri ja harmaa. Sen reunalla oli Maon masoleumi. Näimme Vietnamissa ollessamme Ho Chi Minhin ruumiin ja ajatuksenamme oli vierailla Leninin masoleumissa Moskovassa, joten jätimme Maon ruumiin välistä. Jono kuitenkin oli totutun pitkä.

Kielletty kaupunki sijaitsee Taivaallisen rauhan aukion  takana. Alueella on todella paljon rakennuksia, joiden sisällä voi poiketa oman kiinnostuksensa mukaan. Alue myös kuhisee turisteja, kuten useimmat nähtävyydet Kiinassa oman kokemuksen perusteella. Paikalliset turistit ovat tottuneet suojaamaan itsensä aurinkolta sateenvarjoin. Sateenvarjot ja ruuhka ovat varsin vaarallinen yhdistelmä, kun huomioidaan vielä se, että länsimaalaisena olet useimmiten kaikkia päätä pidempi. Varjot huiskaisivat useamman kerran varsin kohtalokkaan läheltä silmää;)
Kiinan muuria lähdimme katsomaan vajaan parin tunnin ajomatkan päähän Badalingiin. Tämä osa muurista on rakennettu Ming-dynastian aikana. Tämä on suosituin osa muuria, jota on myös restauroitu eniten. Päädyimme kuitenkin tälle alueelle, sillä se oli lähimpänä kuin muut kohteet ja ajattelimme, että tässä tapauksessa restaurointi on ehket hyvä juttu. Muurin päällä voi todella kävellä. Toki, jos aikaa olisi ollut, olisin saattanut haluta mennä kauemmas hieman sortuneemmalle kohdalle myös.

Muuri lunasti kaikki odotukseni. Se oli hieno! Kävelimme muuria suhteellisen kauaksi eteenpäin, jolloin saimme pätkiä lähes itsellemme. Useimmat turistit kävivät katsomassa vain aivan muurin alkua. Paikalliset turistit liikkuvat yleensä laumoissa ja nytkin suurin osa porukasta lähti kiipeämään muuria ylös oikealle. Katselimme touhua hetken (ja väistelimme sateenvarjoja) ja lähdimme sitten vastakkaiseen suuntaan. Siellä oli yli puolet vähemmän porukkaa. Hauskoja laumasieluja nuo kiinalaiset.Toki Kiinassa käydessä täytyy nähdä panda, joten suuntasimme eräs päivä Pekingin eläintarhaan. Ikäväkseni täytyy todeta, että raukoilla on varsin pienet tilat alueella. En tiedä onko pandat aina noin rauhallisia, mutta nämä kaverit eivät juuri muuta tehneet kuin makailleet apaattisena ja syöneet bambunlehtiä. Eläimet olivat muuten söpöjä. Olin  jotenkin olettanut, että niiden valkeat kohdat olisivat puhtaampia.Yksi kaveri olisi selkeästi tahtonut häkin toiselle puolelle. Liekö ollut ihmistä ikävä vai vapautta?

Alueella oli myös joukko muita eläimiä pandojen lisäksi.
Kiinasta jäi kokonaisuutena tosi positiivinen ja innostunut olo. Maassa on todella paljon kaikenlaista nähtävää ja kaikki vierailemani nähtävyydet lunastivat odotukset todella. Varsinkin Pekingissä jäi vielä monta kolkkaa kiertämättä, jonne olisi kiva palata. Vanhanajan loisto näyttää uppoavan minuun vaikka Faceen pääsy onkin kortilla:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!