keskiviikko 20. elokuuta 2014

Itse tehtyä pastaa

Kehuskelinkin jo, että ostimme lomalla ollessamme pastakoneen. Tässä vähän tarkempi sepustus ensimmäisen testierän valmistuksesta.

Pastataikina (3-4 annosta)
4 1/2 dl    durumjauhoja
1 1/2 dl     vettä tai
3 - 4         kananmunaa
2 - 3 tl      öljyä
1/2 - 1 tl   suolaa

Kokeiluerässä laitoin taikinaan kananmunaa. Kun taikina tuntui kuivalta vielä sen jälkeen, niin lisäsin siihen vielä hieman vettä lisäksi.

Taikinan teko aloitetaan sillä, että kaikki jauhot kasataan esimerkiksi isohkolle leikkuulaudalle ja keskelle tehdään syvennys. Kaikki täytteet tiputellaan tähän syvennykseen ja sitten aloitetaan sekoittaminen keskeltä reunoille edeten. Aineiden sekoituttua taikinaa pitää vaivata noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee tarpeeksi kimmoisaa. Yleiskone olisi tässä aika näppärä, sillä se vaivaa taikinan puolestasi.

Pastakoneella tehtäessä taikinan ei ole valttämätöntä levätä kylmässä, mutta se ei ole haitaksi. Taikinan voi tehdä myös vaikka illalla jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Tällöin taikina kannattaa kääriä elmukelmuun, jottei se kovetu.

  

Kun taikina on valmista, niin sen voi jakaa noin neljään osaan. Sitten vai yksi pala kerrallaan lähdetään syöttämään tasaisesta telasta läpi leveimmästä rakosesta aloittaen. Levy taitetaan jokaisen kierroksen jälkeen kahtia ja syötetään sitten koneen läpi uudestaan aina yhtä pienemmästä raosta. Pienen kokemukseni jälkeen tykkäsin, että 3 tai 2 ovat riittävän pienet välit, aivan ohuimpaan eli ykköseen ei ole välttämätön mennä.
 
Levytyksen jälkeen liuskat jätetään huilimaan ja kovettumaan hetkeksi. Päälle kannattaa myös ripotella hieman jauhoja. Levyjen paksuudesta riippuen noin puolistuntisen jälkeen ne voi vetää haluamansa nauhalevyn lävitse. Jos levy on vielä liian pehmeä, niin se tarttuu koneeseen ja myttääntyy, kuten meidän ensimmäiselle yrittämälle kävi. Alla kuva onnistuneesta ja ei niin onnistuneesta satsista.

Nauhoituksen jälkeen pasta on keittovalmista. Itse teimme pestopastaa ja kruunasimme annoksen omatekoisella pestolla.

Vihreä pesto
1 ruukku basilikaa
kourallinen pinjansiemeniä tai vaikkapa casheweitä
5 - 6 rkl parmesaania
3 valkosipulin kynttä
1 1/2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Sotke ja mursaa kuivat aineet morttelissa, lisää öljy ja pesto on valmis.  Jos laitat paahtamattomia pinjansiemeniä tai pähkinöitä, niin kannattaa paahtaa ne ensin.

 

On aika herkkua ja varsin simppeliä ruokaa aineiden puolesta. Päälle voi ripotella vaikka hieman parmesaania ja rucolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!