perjantai 20. toukokuuta 2016

Pikku P:n yksivuotisneuvola ja maitoallergia

Meillä oli toissa maanantaina Pikku P:n yksivuotisneuvola. Kävimme sen jälkeen vielä lääkärissä ja verikokeissa, sillä mielestäni pikkuinen on lehmänmaidolle allerginen. Mieheni siskolla on ollut pienenä maitoallergia, joten se vahvisti epäilyjäni.

Pikku P oli kasvanut kolmen kuukauden takaisesta käynnistämme ihan jonkun verran. Pituutta oli nyt 78,5 cm ja painoa 11,1 kg. Paino ei ollut noussut kuin puoli kiloa viime kerrasta, mutta pituutta oli tullut 3,5 cm. Isoin vauvanpyöreys onkin hänestä kadonnut kävelemisen oppimisen jälkeen. Tyttö sai kaksi rokotetta, sillä MPR:n hän sai jo puolivuotiaana reissailumme vuoksi. Vihkoon hoitaja näytti kirjoittaneen, että touhukas tyttönen. Mistähän hän tämän pani merkille ;)

Meidän pieni potilas verikokeen jälkeen. 
Kerroin hoitajalle maitoallergiaepäilyni. Hoitaja oli alkuun vähän epäileväinen allergiasta, sillä imetyksen aikana ei tullut mitään oireita, vaikka söin maitotuotteita. Kymppikuukautisena pienet määrät raejuustoa tai jogurttia eivät myöskään olleet aiheuttaneet kummempia. Piimästä tuli kuitenkin suun ympärys punaiseksi. Samoin jogurtista, jos sitä antoi isomman satsin. Iho meni punaiseksi niiltä kohdin, johon jogurttia osui. Annoin ekan ja vielä ainoan kerran lehmänmaitoa pari viikkoa sitten. Maitoa läikähti mukista juodessa pitkin kasvoja ja myös toinen reisi kastui. Alkuun tohellus nauratti, mutta vartin päästä ei enää niinkään. Iho meni ihan punaiseksi niistä kohdin, mihin maito oli osunut. Tuli myös valkeita näppyjä. Huomasi myös, että kaveria kutitti. Oireet hävisivät vajaassa puolessa tunnissa. Onneksi ei tullut hengitysoireita tai muuta vakavampaa!

Hoitaja kuitenkin antoi lopulta ajan lääkärille parin päivän päähän. Lääkäri antoi puolestaan lähetteen verikokeisiin. Verinäyte otettiin tytön pienestä kädestä samaisella neulalla kuin aikuisilta. Hui, näytti varsin hurjalta! Saimme tulokset pari päivää sitten. Verestä löytyi vasta-aineita maidolle. Lääkäri suositteli, että maitotuotteet kannattaa jättää pois ja kokeilla puolen vuoden päästä uudestaan. Silloin maitoa kannattaa alkuun antaa ruoassa kypsennettynä ja vasta sen jälkeen itsekseen. Samalla verikokeella testattiin myös kananmuna, sillä P:llä tuli siitä samankaltaisia oireita ihan kiinteiden maistelun alussa. Tämäkin testi oli positiivinen. Kananmunan vasta-aineita oli jopa enemmän kuin maidon. Lääkäri kuitenkin kirjoitti, että kananmunaa saa antaa edelleen normaalisti, koska oireet ovat jääneet pois. 


Kananmunan totuttaminen meni varsin kivuttomasti. Uskon, että P:n maitoallergiakin menee ajan kanssa pois. Nytkin tuntuu, ettei hänelle ole tullut oireita, jos maitoa on vähän esimerkiksi muffinsitaikinassa. Jos oireita ei tule vähän maitoa sisältävistä (kypsennetyistä) tuotteista, niin annan niiden olla ruokavaliossa. Jogurtit ja maidon olen ostanut soija- tai kauramaitotuotteina. Ne ovat maistuneet tytölle erinomaisesti. Varsinkin kauramaito! Se on luontaisesti niin imelää, ettei ihme, jos maistuu. Soijamaito on lähempänä lehmänmaidon makua. Annan sitä varmaan jatkossa, niin lehmänmaitoon siirtyminen on tuleivaisuudessa helpompaa.


4 kommenttia:

 1. Hui, kuulostaa hurjalta tuo verikokeen ottaminen. Toivotaan, ettei tuu mitään pahoja oireta kuten just hengitystieoireita ja että muutkin oireet menis ajan kans ohi. Allergiat pienillä (eikä isoillakaan) oo varmasti ollenkaan kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verikokeen otto oli kyllä jännää. Sekä äidistä että tyttärestä! Toivotaan näin. Onneksi P:llä on suhteellisen lievä allergia. Eiköhän se ole sitä tyyppiä, joka katoaa 2-3 ikävuoteen mennessä :)

   Poista
 2. Hui mua jo jännittää 1v neuvola ja varsinkin ne rokotukset!

  Toivottavasti teillä ei enää uusia oireita ilmaantuisi ja allergiat siitä häviäisivät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kivaa saada tuoreet mitat tytöstä! Oli myös mukava saada selvyys allergia-asiaan. Toivotaan, että ei jää kummittelemaan pitkäksi aikaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!