tiistai 1. maaliskuuta 2016

Omaa mehua lingolla

Sain joululahjaksi Philipsin mehulingon. Olen testaillut linkoa nyt pari kuukautta ja olen okein iloinen laitteesta. Smoothieita tulee valmistettua edelleen, mutta mehulinko tuo mukavaa vaihtelua.

Raaka-aineet valmiina linkoon. Inkivääri unohtui kuvista, muttei mehusta:)

Teen lingolla useimmiten mehua raaka-aineista, joita eivät niin hyvin smoothiessa toimi. Esimerkiksi porkkana ja appelsiini toimivat mehuna paremmin. Appelsiinin kalvot eivät jää suuhun pyörimään. Nyt on ollut hyvää aikaa tehdä mehuja sitrushedelmistä, sillä niiden satukausi on ollut parhaimmillaan. Porkkanamehu on varsinaista herkkua yhdistettynä appelsiiniin ja maustettuna palasella inkivääriä. Kuvissa valmistuu tällainen mehu. Toinen herkku on verigreipin ja appelsiinin yhdistelmä.  Sitruuna ja lime antavat kivaa kirpeyttä moneen mehuun.


Mehulinkoon voi laittaa periaatteessa melkein mitä tahansa kasviksia. Mehustaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy! Ananas on muutenkin lempparihedelmäni ja myös mehuna erittäin hyvää. Meloneista mehua irtoaa aika vähän. Kurkusta tulee mukavan lempeä ja raikas maku. Juuri googlettelin ja löysin Novellen mukavan artikkelin kuudesta herkullisesta mehusekoituksesta. Näitä voisin testailla seuraavaksi.

Mehulingon ohjeessa sanotaan, että kasvikset voi laittaa linkoon ihan sellaisenaan. Laitoin appelsiinit ensimmäisen kerran kuorineen linkoon ja lopputulos maistui appelsiinin ulkokuorelta. Ei hyvä. Tämän jälkeen olen kuorinut appelsiinit ja muut kuorelliset. Omenat periaatteessa menevät kokonaisina, jos vain mahtuvat. Kaikki kannattaa tietysti huuhdella hyvin etukäteen. Valmistelussa menee näin oma aikansa, mutta lopputulos on parempi.


Mehujen koukuttava tekijä on niiden herkullisuus! Ne ovat todella paljon parempia kuin kaupan mehut. Tuoreus maistuu! Mehut ovat mahtavan värisiä ja ihanan kuohkeita. Ja voit olla ainakin varma, mitä juot. Saat myös ympättyä lasilliseen mehua todella suuren määrän vitamiineja ja ravintoaineita. Parhaimmillaan saat jo aamupalalla sen puoli kiloa kasviksia massuun. Ne ovat elimistölle kätevässä muodossa, joten ne imeytyvät nopeasti. Mehussa on kaikki kasvisten vitamiinit tallella, vain kuidut jäävät lingon jäteastiaan.

Tai näin mehuintoilijat hehkuttavat. Mehujen ravintopitoisuuksista ollaan montaa mieltä. Mihin kaikki vitamiinit mehussa sitoutuvat? Eikös smoothie ole kuitenkin parempi vaihtoehto, kun mitään ei mene hukkaan? En löytänyt tähän näin äkkiseltään yksiselitteistä vastausta. Niin tai näin, mutta ainakin mehut maistuvat hyviltä ja terveellisiltä. Mehut myös tuntuvat täyttävän vatsaa eri tavalla kaupan mehuihin verraten. Tuskin se kaikki ihana väri pelkkää väriainetta on:)


Mehustuksen jälkeen suuri laiskuuttva tekijä on lingon peseminen. Osia on useita. Ei pesussa kuitenkaan lopulta kovin kauaa mene. Philips taitaa luvata, että laite olisi minuutissa puhdas. Näin tehokas en ainakaan vielä ole, mutta sanotaanko, että viidessä kyllä. Mehua ei kannata valmistaa kovin suurta annosta kerralla, sillä vitamiinit alkavat karkailla heti uutuuttaan. Olen säilyttänyt mehuja maksimissaan päivän jääkaapissa.

Mehustuksessa jää ihan jonkin verran mäskia eli hedelmien kuitumassaa. Jotkut käyttävät tätä kuitulisänä esimerkiksi leivonnassa tai smoothiessa. Minä olen kuitenkin kumonnut mäskin ainakin tähän asti roskiin. Jos siinä ei ole enää mitään vitamiineja jäljellä, niin en näe tarvetta käyttää mäskiä edelleen. Kasvisten kaikki hyvä (kuituja lukuunottamatta) on jo hyödynnetty.

Lingosta on varmasti iloa myös Pikku P:lle, kun hän vielä vähän kasvaa. Voi juoda herkullisia ja ravinteikkaita kotimehuja kaupan mehujen sijaan. Kyllä näin pysyvät veriarvot kohdillaan!




2 kommenttia:

  1. Kiitos bloggauksesta! Appelsiini tulee kuoria, mutta sitruunaa ja limeä ei tarvitse.

    VastaaPoista
  2. Appelsiinikin kannattaa kuoria niin, että mahdollisimman paljon valkoista jää pintaan. Siinä on hurjasti vitamiineja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!