perjantai 5. helmikuuta 2016

Tuoreimmat mitat ja äidin haaveet yöimetyksen lopettamisesta

Kävimme eilen Pikku P:n kahdeksankuukautisneuvolassa ja lääkärissä. Neuvolan ruuhkien takia tyttö ehti jo yhdeksän kuukauden ikään. Seuraava neuvola on kuitenkin vasta vuoden iässä, joten eipä tuo myöhennys ole haitaksi.

Tyttö oli kasvanut viimeisen kolmen kuukauden aikana hurjasti. Pituutta oli nyt 75 senttiä eli kasvua tullut neljä senttiä. Myös paino oli noussut pulskan kilon 10,6 kiloon. Painon ja pituuden suhde on nyt tasaantunut ja huitelee +1 käyrällä. Terveydenhoitaja vaikutti oikein tyytyväiseltä kasvuun ja äiti myöhäili hymyssäsuin vieressä.


Juttelimme myös P:n yöunista ja yösyötöistä. P heräilee alkuyöstä (n. klo 21-23 välillä) omassa sängyssään noin puolen tunnin välein. Yleensä riittää, kun häntä käy vähän taputtelemassa ja laulaa uneen. Hyvinä öinä hän rauhoittuu klo 23 jälkeen ja tämän jälkeen pikkuinen nukkuu noin klo 2 saakka. Tämän jälkeen otan hänet viereeni. Tissiä tarjoan noin kolmesti parin tunnin välein tuosta kahdesta eteenpäin. Aamu meillä alkaa seitsemän aikoihin.

Levottomampina öinä otan tytön viereeni noin klo 23, jos hän ei rauhoitu ja olen menossa nukkumaan. Tämän jälkeen hän saattaa nukkua klo 2 vieressäni ennen seuraavaa tissittelyä. Yleensä 23-2 väli on rauhallisempaa. Jos on keskimääräistä rauhattomampi yö, niin heräilyä tulee klo 2 jälkeen tiheämmin.


Terveydenhoitaja ei ollut vielä ylihuolestunut yösyötöistä, jos itse vaan jaksan. Hän sanoi, että yöimettämisen lopettaminen voi sujua lapsen toiveesta luonnostaan. Usein äidin kuitenkin pitää vaan päättää laittaa hanat yöksi kiinni. Yöllä pitäisi tämän jälkeen tarjota vain syliä, silittelyä ja halauksia. Toki voi kokeilla sitä, että isi nukkuu pari yötä tytön kanssa kaksin ja äiti siirtyy esim. olkkariin. Hän kuitenkin mainitsi, että äidin palattua makkariin vauvan levottomuus saattaa palata. Myös nukuttamista eri huoneessa voi kokeilla. Pikkuinen voi siellä vähän kitistäkin, mutta saattaisi kuitenkin nukahtaa itsekseen ja tottua nukkumaan yöt yksin.

Viimeinen kuulosti minusta liian härskiltä. En tahtoisi huvikseen huudattaa lastani. Raukka tuntisi itsensä ihan hylätyksi omassa yksinäisyydessään. En haluaisi muutenkaan muuttaa toimintatapoja kovin suuresti kerrallaan, vaan pikkuhiljaa. Ehkä voisin alkuun totuttaa kaveria tissittömyyteen koettamalla saada kaverin nukahtamaan viereeni yöllä ilman tissiä. Ehkä nukkuminen omassa sängyssä lähtisi tämän jälkeen sujumaan helpommin?

Kokeilin viime yönä nukuttaa P:n kainalooni ekan heräämisen aikaan klo 2. Sain hänet uneen, kun hän sai laittaa päänsä rintakehäni päälle ja toisen käden tissin päälle. Tämän jälkeen hän nukkui kuuteen! Voisiko tämä olla alku pidemmille yöunille vai vaan aloittelijan tuuria?


Visiitti lääkärillä meni ilman suurempaa hämminkiä. Lääkäri testasi pinsettiotteen, kuunteli sydänääniä, testasi lonkat sekä istumaheijasteet. Lääkäri totesi kaiken olevan ok. "Perus turvallinen lapsi" kuulemma. Hämmentävästi ilmaistu, mutta tarkoittanee sitä, että vauva kokee olevansa turvassa:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!