torstai 25. helmikuuta 2016

Se meille sopivin turvaistuin

Meidän neiti alkaa varsinkin toppavaatteiden kanssa olla jo sen verran pitkä, että Maxi-Cosin turvakaukalo alkaa käydä auttamatta pieneksi. Olemme tehneet jo pari kuukautta hiljakseen tutkimusta sopivan istuimen löytämiseksi. Niitä on vain niin monenlaisia!

Yksi iso ero istuinten välillä on siinä, saako vauvan istuimeen sekä selkä että kasvot menosuuntaan. Liikkeessä myyjä kertoi, että Pohjoismaissa suositaan lasten kuljettamista autossa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. Saksassa taas suositaan lasten istuttamista autoon kasvot menosuuntaan heti turvakaukalon jälkeen. Luettuani mm. Ozbabyn turvaistuimen valintaopasta sekä Kauppalehden tekemiä artikkeleja aiheesta (Tässä näet (autoliiton)testin parhaat turvaistuimet ( 27.10.2015)  ja Turvaistuintesti: kaksi hylättyä "hengenvaarallisia vammoja" (7.12.2015) ) päädyin siihen, että selkä menosuuntaan matkustaminen on turvallisempi vaihtoehto. Myös Autoliiton testitulokset olivat hyödyllistä luettavaa.

Folksamin tekemän testin tulokset kuulin myös radiosta ja mieleeni jäi, ettei ainakaan Pallaxia siis kannata ostaa. Testissä mukana oli Pallax ja Guardianfix Pro 2 -istuimet, joissa istutaan vain kasvot menosuuntaan. Muut testin istuimet kävivät molemmin päin. Nämä kaksi saivat tämän vuoksi Folksamin testissä hylätyn arvosanan. Liikkeessä myyjä tyynnytteli, että testit ovat aina testejä ja voivat olla todella yksipuolisia. Esimerkiksi Pallax on kuitenkin saanut Autoliiton testissä hyvän arvosanan. Näinhän se menee, mutta ei tee asiaa helpommaksi kuluttajalle.

Kuva: Ozbaby.fi

Päätyminen molemmin päin toimivaan istuimeen vähensi valikoimaa paljon. Ozbabyn artikkelissa oli kootusti turvaistuimia, jotka sai myös selkä menosuuntaan. Ei tässä kaikkia varmasti ole, vain heidän valikoimissaan olevat istuimet. Oikaisin kuitenkin tässä kohtaa ja googlettelin näiden istuinten kokemuksia.

Lopulta päädyin Cybexin Sironaan, josta tuntui olevan paljon tyytyväisiä käyttökokemuksia. Istuimen saa selkä ja kasvot menosuuntaan. Selkä menosuuntaan matkustettaessa lapsi kiinnitetään 5-pistevöillä ja kasvot menosuuntaan kuljettaessa vauvan eteen tulee palkki. Tämä palkki hieman jänskättää, miten kaveri viihtyy sen kanssa istuimessa. Mutta tätä ei oikein voi etukäteen ennakoida. Ehkä Pikku P viihtyy kyydissä selkä menosuuntaaan koko istuimen käyttöiän ajan eli n. 3-4 vuoteen / 18 kg.

Toinen tärkeä asia istuimen valinnan kanssa oli Isofix-kiinnitys. Se kyllä suurimmasta osasta kyllä mielestäni löytyikin. Myös Sironasta. Sironan voi myös kääntää autossa oven suuntaan siksi aikaa, kun lapsen laittaa kyytiin. Helpottaa varmasti arjessa, kun auto on mitä ahtaimmassa paikassa parkissa!

Olin tietysti ensin haaveillut istuimesta, joka kävisi tytölle läpi koko turvaistuinkauden. Tällainen istuin on esimerkiksi Suomalainen Klippanin istuin. Hylkäsin kuitenkin lopulta tämän ajatuksen selailtuani Autoliiton testejä. Tuntuu, että mitä pidempiaikaiseen käyttöön istuin on tarkoitettu, sitä enemmän eri vaiheissa on jouduttu tekemään kompromissejä. Onhan se ihan luonnollistakin, että lapsi kasvaa niin paljon ennen kouluikää, että jo kokonsa puolesta tekee haastavaksi saada turvallinen istuin koko ajalle.

Sironassa minua mietitytti alkuun se, että jääkö sen käyttöikä meillä kovin lyhyeksi. Kaveri on kuitenkin jo nyt aika pitkä. Mutta yksi istuin pitää kuitenkin vielä ostaa, vaihtaa sitten siihen nopeammin, jos niikseen. Kyllä hänen luulisi tuohon ainakin kolmevuotiaaksi mahtuvan.

Viimeinen haaste Sironassa oli istuimen korkea hintalappu. Nyt vuodenvaihteen jälkeen vanhaa mallia myytiin monissa kivijalkaliikkeissä Helsingissä hieman halvemmalla pois, mutta tähän junaan emme ehtineet. Katselimmekin tuotteen tarjontaa Saksasta. Tilasimme istuimen eilen all4baby.de nettikaupasta. Säästimme näin neljänneksen hinnasta postikuluineen. Nettikauppa oli saanut paljon positiivisia palautteita ja toimitus oli Suomeen kestänyt noin 2-3 viikkoa. Kuulostaa hyvältä! Toivottavasti kaikki menee putkeen ja saamme pian istuimen testiin:)4 kommenttia:

 1. Saman hankinnan äärellä ollaan täälläkin ja tuota valinnanvaraa on kyllä ihan liikaa! Miksei voisi olla vaan pari mallia joista valita?? :D Täytyisi nyt vaan alkaa perehtymään tähän asiaan kunnolla, koska tässä keväällä se istuin on joka tapauksessa hommattava... Hyvältä vaikuttaa teidän valinta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvaistuimen valinta on kyllä aikamoinen urakka. Olen todella tyytyväinen, että istuin on nyt tilauksessa. Toivottavasti on hyvä valinta myös käytännössä! Tsemppiä teidän tutkimusmatkaan:)

   Poista
 2. Heippa! Sujuiko tilaus ongelmitta tuolta all4baby- sivustolta? Juurikin Sironan ajattelimme sieltä tilata, mutta kokemuksia kyseisestä puljusta en ole löytänyt :) kauanko toimitus kesti yms?

  Karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli pientä sählinkiä tilauksen kanssa. Tilasimme tarjouksessa olleen edellisen vuoden mallin. Saimme kuitenkin kuitin, että nämä ovat jo loppu. Liikkeessä ihmeteltiin, että miten saimme ylipäätään tilattua koko koko tuotetta. Mieheni soitti liikkeeseen ja sai sovittua, että saamme uuden mallin pari kymppiä kalliimmalla. Samana päivänä tuli kuitenkin kuittaus, että tilaamamme tuote on lähtenyt. Liike ei onneksi ollut ehtinyt lähettää maksutietoja lisämaksun tekoon. Saimme tuolin noin viikkoa myöhemmin kotiin. Sinänsä siis nopea toimitus ja asiakaspalvelu vastasi ripeästi. Ehkä meillä oli vain huono tuuri, kun järjestelmä sekosi?

   Poista

Kiitos kommentistasi!