sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Kaupunkilomalla vauvan kanssa

Teimme viime viikonloppuna ensimmäisen lentomatkan Pikku P:n kanssa. Kohteena oli Berliini, joten lentoaika oli mukavat pari tuntia. Ennen matkaa mielessä pyöri muutamia kysymyksiä. Tässä vastauksia omien kokemuksieni pohjalta.

1. Omat vaunut vai matkarattaat?

Pohdimme ennen matkaa ostammeko reissulle lentokoneeseen menevät matkarattaat vai lähdemmekö omilla Bugaboon Cameleoneilla. Päädyimme lopulta (laiskoina) ottamaan vaan omat rattaat mukaan. Berliiniin luvattiin varsin viileitä kelejä. Lämpöasteet lähellä nollaa ja myös lumisadetta. Cameleoneissa tuntuisi, että vauvan on lämpimämpi olla, kun kankaat on matkarattaita paksummat. Cameissa on kätevä makuupussi lisälämmittimenä. Rattaissa on myös enemmän tavaratilaa alhaalla.

Menomatkalla jätimme rattaat check in tiskille. Saimme Finskin tiskiltä muovipussin, johon pakkasimme rattaat. Vaunut tulivat vahingoittumattomina perille. Paluumatkalla Berliinin kentällä kehotettiin pitämään vaunuja mukana koneeseen asti. Vaunut haettiin meiltä juuri ennen nousua koneeseen bussikuljetuksen jälkeen. Ne nostettiin kyytiin ilman mitään suojaa.

Ja tadaa, likainenhan se kuomu oli kotipuolessa. Onneksi suurin osa puhdistui parin pesun jälkeen. En jaksaisi ruveta tuosta reklamoimaan. Mitä tästä opimme, antakaa vaununne jo lähtöselvityksessä ruumaan tai pitäkää mukana oma suojapussi vaunulle:) Tulevaa Kap Verden matkaa ajatellen harkitsen vakavasti matkarattaiden ostamista. Jos ostaa sellaiset, jotka voi viedä käsimatkatavarana koneeseen, niin niiden luulisi säilyvän vahingoittumattomana.


2. Mitä vauva tarvitsee mukaan matkalle?

Olemme tehneet yhden reissun Tallinnaan ja pari reissua maalle Pikku P:n kanssa, joten jonkinlaista pakkaamiskokemusta löytyikin jo. Päädyin otttamaan Pikku P:lle kaksi asua per päivä, sillä nykyisin pikkuisen kakkavaipat tupppaa  usein falskaamaan enemmän tai vähemmän. Kakkaa tulee kahdesti päivässä, joten siitä maaginen luku. Vaatteita ei loppujen lopuksi kulunut kuin noin puolet, sillä kaveri päätti olla kakkaamatta melkeinpä koko matkalla. Se tunnettu reissaajan vatsa?

Otimme P:lle mukaan sekä välikausi- että toppahaalarin. Onneksi. Siellä oli sen verran viileää, että kaveri ei olisi ilman toppapukua voinut olla niin pitkiä aikoja ulkona.

Vaatteiden lisäksi mukaan lähti viitisen harsoa ja noin 8 vaippaa per päivä. Näitä oli myös ihan ylihypäten. Kosmetiikasta ihorasvaa ja varuiksi särkylääkettä, suolaliuosta ja niistin. Ruoaksi otimme Ella'sin hedelmäsmoothieita ja Semperin puuropusseja. Ne ovat hinnaltaan kalliimpia, mutta niin helppoja syöttää. Ei tarvitse olla mukana mitään aterimia ja niistä syöminen on varsin siistiä. Pikku P ei osaa vielä syödä pussista (siististi) itsekseen, mutta syöttämällä sujuu hyvin.

Mukana oli myös pillillinen vesipullo pikkuiselle. Veimme sen vettä täynnä koneeseen ja avasimme lennon aikana. Ampui muuten aika kivasti vedet ympäri konetta ja kohden viereistä matkustajaa! Vihje numero kaksi, kannattaa viedä pullo koneeseen tyhjänä ja täyttää se vasta ilmassa.

Lisäksi läjä leluja ja tärkeimmät unikaverit (tai näin äiti ajattelee, en tiedä onko kaverille niin väliä).

3. Lento vauvan kanssa

Jännitin, että mitä Pikku P tuumaa nousuista ja laskuista. Koskeeko ne kovin korviin. Tähän on saatavilla erikseen lääkettä, mutta tuntuisi tyhmältä laittaa sitä turhaan. Pikkuinen viihtyikin koneessa oikein hyvin. Aika lentokentällä oli niin jännää ja hauskaa (kului lähinnä flirttaillen kaikille kanssamatkustajille;), että kaveri oli aina ihan univalmis koneessa. Hän nukahtikin heti koneeseen päästyä. Tulomatkalla hän nukkui koko matkan. Aivan laskun lopussa tuli muutama pieni protestihuudahdus, mutta tissi auttoi tähän hyvin. En tiedä kävikö lasku korviin vai harmittiko vain unen keskeytyminen.

Nukkuvan kaverin pitäminen koneessa on pidemmän päälle puuduttavaa hommaa. Keksin tulomatkalla laittaa vauvan pelastusliivin käteni alle, jolloin sain sen varsin rentoon asentoon. Koneeseen voisikin olla kätevä ottaa pieni tyyny käden tueksi. Tällaisia saattaa olla kyllä koneessakin valmiina, jos kysyy? Pienen turvavyö tulee omaan kiinni. Sen kanssa vauva mahtuu hyvin kääntyilemään ja voi hyvin esimerkiksi imettää matkan aikana. Korvien särkyyn sanotaan auttavan juuri imetys tai esimerkiksi tutin syöminen.

4. Liikkuminen Berliinissä

Berliinin metroverkosto on nerokas. Sillä pääsee minne tahansa nopsaan ja ilman, että täytyy vietttää puoli päivää metrotunneleissa eri linjoille vaihtaen. Siellä on myös hissit melkein joka metroasemalla. Huom! melkein. Tätä en tajunnut etukäteen tarkistaa. Meidän metroasemalla ei hissiä ollut. Kannoimme täten vaunuja ylös-alas useamman kerran. Välillä vetelimme osan matkasta myös liukuportaita pitkin (joka oli periaatteessa kiellettyä), mutta nekin olivat vain tietyllä ulostulolla.

Kaikki asemat, joilla on hissi, on merkitty metrokartaan. Vinkki nro 3, vaunulla liikkuvat, tarkistakaa hissin olemassaolo metrokartasta ennen hotellin varaamista.

Muuten liikkuminen vaunuilla oli mutkatonta. Vierailimme valtiopäivätalon kupolissa. Sinne pääsi todella näpsäkästi vaunuilla. Meidät ohjattiin takaoven kautta. Berliiniläiset tuntuvat rakastavan lapsia ainakin yhtä paljon kuin suomalaiset. Pikku P keräsi ihailevia katseita ja kommentteja yhtenään. Tiistaina ollessamme brunssilla pikkuinen saa tarjoilijalta nallen<3


5. Vauva matkakumppanina

Pikku P oli kaikin puolin ihana matkakumppani. Hän jaksoi hyvin pitkät päivät uusia maisemia katsellen ihailtavan hyvin. Pikkuinen viihtyi vaunuissa hyvin, mutta kaipasi välillä myös vanhempien syliä. Meillä oli kantoreppu mukana, mutta sitä tuli käytettyä varsin vähän. Ulkona oli sen verran viileä, ettei takin alle viitsinyt reppua viritellä. Toppavaatteiden kanssa laitos on vähän turhan muhkea.

Berliinin eläintarhassa.
Oltuaan pitkän päivän pääosin topattuna kaveri tuntui olevan aivan riemuissaan, kun pääsi hotellin sängylle möyrimään vaippasilleen. Riemua riitti, eikä kuuluisia iltakiukkukohtauksia juuri näkynyt. Viimeisenä päivänä hän alkoi olla vähän väsyneempi ja alkoi kaivata kotiin. Kotiin pääästyämme hymy oli jälkeen leveä. "Kiva matka, mutta oli ihana tulla takaisin kotiin!"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!