maanantai 7. syyskuuta 2015

Vauvauinnissa

Sain viime viikolla vinkkiä, että voisin jakaa kokemuksiamme vauvauinnista. Otin innolla haasteen vastaan. Nappasimme tänään kameran mukaan aamun tunnille ja napsimme kuvia ennen tunnin alkua. Saimme liudan kivoja kuvia. Vajaan kuukauden päästä tunnille tulee myös oikea valokuvaaja, jolloin saamme kuvia veden alta.

Joko mennään?

Käymme uimassa Siltamäessä Urheiluhallien tunnilla. Tunti alkaa jo klo 7.45 aamulla. Näin miehenikin ehtii mukaan ennen töiden alkua. Yhden kerran kesto on puoli tuntia. Meidän ryhmässä on yhteensä viisi vauvaa, joten ryhmän koko on mukavan pieni. Siltamäen uimahalli on aika passeli vauvauintiin, sillä allas on aika matala ja ei liian iso. Veden lämpötila on +32 astetta. Pukkarit ja suihkutilat ovat aika pienet, mutta vielä on ainakin mahduttu ihan hyvin toimimaan. Talven tultua tietysti toppavaatteet ja muut tuovat lisähaastetta.

Vauvaa kuljetellaan uimahallissa auton turvakaukalossa. Jos ei ole omaa mukana, niin sisääntuloaulan pöydällä on läjä kaukaloita lainaksi. Mietin ennen ensimmäistä uintikertaa, että miten selviän tytön kanssa pukkarissa. Omat vaatteetkin pitäisi kuitenkin saadaa vaihdettua. Turvakaukalo on tässä oiva apu. Tyttö viihtyy yleensä ihan hyvin kaukalossa sillä aikaa kun vaihdan vaatteita tai käyn suihkussa.

Käytämme Pikku P:llä uima-asua ja kertakäyttöuimavaippaa. Meillä on yhdet kestouimahousut, mutta ne ovat jotenkin niin epäistuvat, ettemme ole uskaltaneet laittaa niitä P:lle jalkaan. Kakkoshätä ei ehkä pysyisi housujen sisäpuolella. Kertikset ovat siitä helppoja, että ne voi vaan nakata uinnin päätteeksi roskiin. Koruja ei uinnin aikana saa olla hygienisyistä.

Innokkaat uimarit.

Tunti alkaa yhteisellä leikkipiirillä. Leikin lopuksi moikkaamme uimaan tulleita. Pikku P on useimmiten kiinnostuneempi uimaopettajan Ville-nukesta kuin muista vauvoista ja hymyileekin tälle kauniisti:) Tämän jälkeen saamme uiskennella vauvan kanssa omaan tahtiin. Ohjaaja kiertää yksitellen vauvojen luona ja ohjaa kannutus/sukellusharjoituksia. Loppuun lauletaan vielä lähtölaulu piirissä.

Ensimmäinen uintikerta meillä meni tutustuessa erilaisiin vauvanpitoasentoihin. Pikkuinen myös totutteli vedessäoloon. Lähdimme tunnilta viitisen minuuttia etuajassa, kun Pikku P vaikutti selkeästi uupuneelta. Muilla kerroilla on jaksettu loppuun saakka.

Toisesta kerrasta eteenpäin on tehty kannutuksia. Ensin vauvalle näytetään vettä kaatamalla vettä sankosta naaman lähistöllä. Tästä hän oppii tunnistamaan, että kohta sukelletaan. Tämän jälkeen vauvan päälle kaadetaan sankolla vettä selästä aloittaen päähän saakka tasaisena virtana. Korvien kohdalla sanotaan esim. "Pikku P sukeltaa". Tästä vauva tietää, että nyt hengitystiet kiinni.

Vauvan reaktiota ja ilmeitä kannutuksessa seurataan. Käsi ei saa mennä suuhun tai olla suussa kannutuksen aikana (menee vettä suuhun). Hikkaa ei myöskään saa olla. Aikuisten on hyvä näyttää innokasta naamaa kannutuksen jälkeen eikä tehdä siitä liian suurta numeroa. Vaikka se onkin yllättävän jännää puuhaa!

Tänään oli meidän viides uintikerta. Kokeilimme ensimmäistä kertaa sukeltamista. Sukellus lähtee kannutuksesta. Kun näkee, että vauva kanutuksen vaikutuksesta nyrpistää kasvojaan ja sulkee hengitystiet, niin sitten kasvot käytetään vedessä. Sukellus tapahtuu liikkeessä. Vauva pidetään mahallaan ja vedetään suorilta käsiltä käsiä koukistaen lähemmäs itseä. Nyt ekalla kerralla tosiaan vain kasvot käyvät pikaisesti vedessä. Varmaankin sitten myöhemmin voi olla, että koko kaveri sukeltaa.

Pikku P:llä meni ensimmäinen sukelluskerta ihan mallikkaasti. Hieman tyttö oli hämillään tapahtuneesta ja totinen alkuun, mutta pian saatiin myös hymy kasvoille. Kokeilimme sukellusta nyt ekalla kerralla vain kerran. Sukelluksia/kannutuksia saa tehdä maksimissaan yhtä monta kertaa kuin on ikäkuukausia aina per uintikerta. Tänään tehtiin yksi kannutus ja yksi sukellus. On aina hyvä jättää hieman pelivaraa, jos vauva uinnin aikana vahingossa saa enemmän vettä kasvoilleen tai dippaa veteen.

Olen kuullut, että jossain vauvauintipaikoissa sukelletaan jo aiemmin. Minusta oli ihan kiva, että asian kanssa ei pidetä kiirettä. Kuitenkin yhdessä olo ja vedessä leikkiminen ovat pääasioita. Olen itse varsinainen vesipeto. on mukavaa, jos kaverikin oppii uimiseen heti pienestä pitäen. Vauvauinti oli minulle yksi ainoita must-juttuja, joita haaveilin tekeväni lapsen kanssa jo raskaana ollessani. Mukavaa, kun tyttö näyttää nauttivaan tästä isosta kylpyammeesta ihan yhtä paljon kuin minäkin!
Kuvat on otettu juuri ennen tunnin alkua, kun tyttö on juuri päässyt veteen. Hymy irtosi heti, mutta asento on kuvissa vielä hieman jännittynyt. Kädet ovat nyrkissä ja jalat eivät ihan rentoina. Ensimmäisellä uintikerralla tyttö oli aikalailla samanlainen koko tunnin, mutta nykyisin hän rentoutuu jo ihan mukavasti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Sen jälkeen kädet ja jalat viuhtovat varsin vauhdikkaasti. Tänään Pikku P keksi myös läiskytyksen idean:)


Uinnin jälkeen kaveri on aina todella nälkäinen ja väsynyt. Ensimmäisillä kerroilla piti toimia todella nopeasti suihkussa, jotta saadaan hänelle tissi suuhun. Maha täynnä ja puhtaana onkin sitten kiva ruveta levolle. Tyttö nukkuu uinnin jälkeen helposti iltapäivään ja herää vain välillä tankkaukselle. Verraten muihin aamupäiviin, niin unta tulee tunti jopa pari enemmän.

Edit 8.9.2015: Unohdin mainita, että ihan huippua on! Koko perhe tykkää. Mieheni muistaa joka kerran jälkeen mainita, miten kivaa oli. Ei edes harmita aamulla herätä aikaisin, kun tietää, mitä on luvassa. Paras tapa aloittaa uusi viikko<3

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea vauvauinnista tarkemmin! Nyt tietää vähän paremmin mitä kaikkea siellä oikein tapahtuu, ja ehkä mekin saadaan vielä joskus aikaiseksi lähteä pojan kanssa porskuttelemaan... Tosi reippaita kyllä olette kun noin aikaisin jo menette! Ja ihania uintikuvia teistä, näkyy että tykkäätte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Suosittelen kyllä, me ollaan ainakin ihan myytyjä tähän harrastukseen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!