torstai 29. lokakuuta 2015

Meillä sormiruokaillaan!

Tarjosimme Pikku P:lle viime sunnuntaina ensimmäiset kiinteät. Ensi tiistaina tulee kuusi kuukautta täyteen, joten otimme hieman päälle viikon "varaslähdön". Ensimmäiset ateriat on tarjottu pääosin sormiruokailuna. Hieman on myös ruokailun ohessa mössätty tarjottavia ja kokeiltu lusikalla syömistä.


Pikku P on ollut selkeän innostunut uusien makujen maistelusta. Hän vie kasvot hymyssä kasvisten palasia suuhunsa ja ottaa pieniä haukkuja. Sitten irvistellään ja ihmetellään makuja. Voi niitä ilmeitä! On ollut vaikka millaista irvistystä ja hämmentynyttä katsetta. Myös lusikan käteen ottaminen on oikein mukavaa. Se on sitten eri asia miten päin se sinne suuhun livahtaa. Mutta lusikka menee kuitenkin suuhun eikä esimerkiksi otsaan, joten oikealla tiellä ollaan :) Kaveri on aloittanut ruokailun mukavan oma-aloitteisesti. Vanhempien tarjoamat lusikalliset silloin tällöin ovat ehkä ihan ok, mutta paljon mielummin hän syö itse.


Pikku P:n ensimmäinen ateria oli höyrytettyjä porkkanatikkuja. Illalla hän sai vielä avocadoa ja höyrytettyä perunaa. Olimme hieman malttamattomia ja tarjosimme noin paljon yhden päivän aikana, mutta ajattelimme, ettei siitä niin paljon vielä päädy mahaan kuitenkaan. Ja jotenkin minulla on luotto siihen, että kaverin maha ei ole herkemmästä päästä (varmaan siksi, kun imetyksen aikana olen saanut syödä mitä vaan). Näillä kolmella raaka-aineella ajattelimme edetä ensimmäisen viikon ja tuoda sitten pari raaka-ainetta lisää.


Neuvolasta saimme ohjelappusen, jonka mukaan eri raaka-aineryhmistä tuotaisiin viikottain pikkuhiljaa pari tuotetta aina kerrallaan. Ensimmäiset kaksi viikkoa tarjottaisiin juureksia, sitten mukaan tulisi liha ja kala, neljäntenä viikkona viljatuotteet ja viidentenä hedelmät. Tämän jälkeen näistä ryhmistä voi lisäillä pikkuhiljaa eri makuja.

Ajattelin edetä jotenkin näin
1. vko   peruna, porkkana, avocado
2. vko   parsakaali, bataatti, kurkku
3. vko   kana, lohi
4. vko   kaurapuuro, täysjyväpasta/riisi
5. vko   banaani, meloni, puolukka, mustikka

Ensimmäiset viisi viikkoa tarjoamme kaverille kaksi ruokaa päivässä. Lounaan klo 11-12 aikoihin ja päivällisen 18 kieppeillä. Näin miehenikin pääsee useimmiten iltaruoalle mukaan. Neuvolasta suosittelivat, että alkuun ruoat annettaisiin mielummin päivemmällä, jotta mahdolliset mahavaivat eivät osuisi yöaikaan. Vielä ainakin kaverin maha on kuitenkin toiminut ihan hyvin. Pitää katsoa tilannetta uudestaan, jos mahavaivoja ilmaantuu.


Ostin kotiin pohjatiedoksi "Minä syön itse - sormiruokailun käsikirjan". Siinä on lyhyesti kuvattu sormiruokailun idea ja annettu vinkkejä sormiruokailun aloittamiseen ja siinä etenemiseen.  Lisäksi loppuosassa on paljon ruokaohjeita. Kirja antaa mielestäni hyvin perustiedot sormiruokailun aloittamista varten. Kirjassa on myös kivoja käytännönvinkkejä. Vaikka monet ruokaohjeet näyttävät varsin helpoilta, niin on kuitenkin mukava ainakin alkuun, kun voi hakea inspiraatiota kirjasta.

Kirjassa suositellaan, että kahdeksaan kuukauteen saakka vauva syö 1-2 ruoka-ateriaa päivässä ja sen jälkeen siirryttäisiin 3-5 ateriaan. Kymmenestä kuukaudesta eteenpäin onnistuisi sitten viisi yhteistä ateriaa perheen kanssa. Olen ajatellut tarjota kaksi ateriaa päivässä ainakin tuon viiden viikon tutustumisjakson ajan. Pitää sitten katsoa tilannetta uudelleen, lisäämmekö aterioita sen jälkeen vai odotammeko kahdeksaan kuuhun saakka. Tuntuisi ainakin alustavasti, että ehkä aamu-ja iltapuuro olisi mukava saada kuvioihin vaikka jo aiemminkin.

Kirjassa on muuten mukavan selkeä taulukko ensimmäisenä vuonna kielletyistä ruoka-aineista. On mukava, kun myös syy listalla oloon on selitetty. Kiellettyjä ruoka-aineita on yllättävän paljon. Suurin osa on ihan loogisia, mutta saattaisi touhutessa unohtua. Esimerkiksi pinaattia käytämme usein smoothiessa ja olisin varmaan tarjonnut sitä vauvalle, jos en olisi huomannut sen olevan listalla korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.

Toinen hyvä tietopankki on Facebookin Sormiruokailujat-ryhmä. Suosittelen lämpimästi! Siellä jaetaan paljon käytännönvinkkejä ja kivoja ruokaohjeita. Siellä voi myös kysyä apuja, jos jokin askarruttaa.

Oletteko te kiinnostuneita sormiruokailusta? Millä olette ajatelleet aloittaa/millä aloititte ruokailun?2 kommenttia:

  1. Tosi kiva lukea tunnelmia sormiruokailun aloituksesta! Meillä olisi sama edessä reilun kuukauden päästä. Vielä en ole hirveän tarkkaan miettinyt noita ruokalajeja tai päivän aterioiden määrää, mutta eiköhän mekin joillain kasviksilla aloiteta, esim. porkkanalla, kurkulla, bataatilla... 5kk neuvolassa saa sitten vielä kuulla neuvolan vinkit. Tässä lukiessa alkoi jo ihan odottaa, että saadaan ruuat kehiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan odotettu tätä ihan pinkeenä ja mukavia on ensimäiset päivät olleet. Hauskaa, kun kaverikin on niin innostuneena mukana. Ymmärrän hyvin logiikan, että ensin annetaan ns. ei niin hyviä asioita ja sitten lopulta vasta parempaa. Olen kuullut parilta kaverilta, miten paljon vauvat ovat tykänneet esimerkiksi banaanista ja odotankin nyt jo oikeastaan sitä, että päästään hedelmien kimppuun. Äiti porskuttaa aina askeleen edellä ;) Sun suunnitelmat kuulostaa hyvältä, kohta teilläkin päästään maistelemaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi!