sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Ensimmäiset makupalat sormiruokaillen

Hurraa! Lähes puoli vuotta täysimetystä takana. Meidän imetystaival on sujunut rennon mutkattomasti. Maitoa on ollut tarjolla välillä enemminkin liaaksi kuin liian vähän. Poika on kasvanut rintamaidolla oikein hienosti. Olemme me Pikku M:n kanssa hieno parivaljakko tässäkin suhteessa<3 


Tämä päivä tuntui hyvältä siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Tarjosimmekin Pikku M:lle ensimmäiset maistelupalat kiinteitä. Sormiruokailu meni niin hienosti isosiskon kanssa, että haluamme edetä samaan tyyliin myös M:n kanssa. Poikasella on vielä pari viikkoa matkaan tasan kuuden kuukauden ikään. Hänen istuma-asentonsa on kuitenkin jo nyt niin jykevä, että hän jaksaa olla ruokahetken ajan syöttötuolissa. Kaveri vaikuttaa muutenkin valmiilta maistelemaan.


Poikanen popsi hänelle tarjottuja peruna- ja porkkanalohkoja suurella mielenkiinnolla. Selkeä ymmärrys oli siihen, että suuhun ne kuuluvat mennä (kuten kaikki muutkin tavarat tällä hetkellä;). Juureksista irronneita palasia poikanen pyöritteli suussaan tyynen rauhallisesti. Siskolta mieleen jääneet irvistykset jäivät tänään näkemättä. Ehkä peruna ja porkkana ovat sen verran neutraalin makuisia, että ehkä irvistys irtoaa seuraavaksi tarjottavan avokadon kohdalla! Epäilen, että paljoa ei vielä mahaan asti päätynyt. Aloitus oli kuitenkin hieno, eiköhän tilanne pian edisty nielemisenkin osalta. Kymmenisen minuuttia syöttötuolissa meni ihan hyvin, kun pyyhe oli vielä selkää tukemassa. Sen jälkeen alkoi asento pettää. Tässä vaiheessa tarjoilutkin alkoivat olla muussina, joten ensimmäinen ruokahetki voitiin hyvin mielin päättää.


Tarkoituksena on antaa kiinteitä nyt ensimmäinen viikko kerran päivässä. Sen jälkeen olemme ajatelleet ruokailla poikasen kanssa kaksi kertaa päivässä. Lähempänä seitsemää kuukautta voisi sitten lisätä ensin iltapalan ja vähän sen jälkeen myös aamupalan. Lopuksi sitten vielä iltapäivän välipala. Näin 8 - 9 kuukautisena olisi tarjolla kaikki viisi ateriaa. 

Minä syön itse - sormiruokailun käsikirjassa suositellaan annettavaksi kaksi ateriaa kahdeksaan kuukauteen saakka, jonka jälkeen lisättäisiin loput ateriakerrat kymmeneen kuukauteen mennessä. Toimimme vähän nopeammalla aikataululla Pikku P:n kohdalla ja ajattelimme mennä samoja polkuja nytkin. Imetin Pikku P:tä hieman alle 14 kuukautta, joten nopeampi ruokarytmi ei sotkenut esikoisen kohdalla imetystä. Uskoisin, että samaan päästään poikasen kanssa.

1 vko
1 ateria päivässä (lounas/päivällinen)

2 - 5 vko
2 ateriaa päivässä (lounas ja päivällinen)

6 - 7 vko
3 ateriaa päivässä (lounas, päivällinen ja iltapala)

8 - 10 vko
4 ateriaa päivässä (lounas, päivällinen, aamu- ja iltapala)

Tammikuun aikana sitten viides ateria eli iltapäivän välipala mukaan.

Mitäs ruokaa me pikkumiehelle olemme ajatelleet tarjota? Kävin vakoilemassa omaa suunnitelmaa Pikku P:n osalta. Postaus löytyy täältä. Silloin tekemääni viikkosuunnitelmaa voisin seurata myös Pikku M:n kanssa:

1. vko   peruna, porkkana, avocado
2. vko   parsakaali, bataatti, kurkku
3. vko   kana, lohi
4. vko   kaurapuuro, täysjyväpasta/riisi
5. vko   banaani, meloni, puolukka, mustikka

Listaus perustuu neuvolasta saamaani ohjeistukseen, jossa uusia ruokalajeja tuotaisiin pikkuhiljaa eri ruokaryhmistä. Viimeisenä listalla on hedelmät, jotta pieni ei alkuun tottuisi kovin makeisiin ruokiin ja jättäisi sitten vähemmän makeita syömättä. Liha tuodaan mukaan yllättävän aikaisin, jopa ennen viljatuotteita. Viljat voivat kaiketi olla aika kova pala niihin tottumattomalle mahalle.

Näillä lähdetään liikkeelle. Katsotaan alkuvuodesta, miten ruokailut kulkevat ja miten suunnitelmani piti kutinsa. Nyt on kuitenkin mielessä polku, mitä pitkin kulkea.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin sujui esikoisen sormiruokailut niin kivasti, että samalla tyylillä olisi tarkoitus mennä pikkusisaren kanssa sitten kun sen aika on. Kuulostaa hyvältä nuo suunnitelmat ja ihana ruokailija siellä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sormiruokailu on kyllä kiva, kun aterioinnista tulee vauvalle alusta asti mukavaa touhua. Isosisko ainakin edelleen varauksetta maistelee kaikkea uutta:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!