tiistai 13. lokakuuta 2015

Miten meillä nukutaan

Olen roikottanut jo kuukauden päivät luonnospostausta Pikku P:n unirytmistä. Se on tuntunut lähiviikkoina muuttuvan epäsäännöllisen säännöllisesti.

Pikku P:n yöuni muuttui katkonaisemmaksi noin viikkoa ennen, kun hän täytti neljä kuukautta. Aiemmin pikkuinen nukkui pidemmän unipätkän n. klo 21/22-4. Sen jälkeen syötiin sitten parin tunnin välein. Yöhulinoiden alettua Pikku P alkoi herätä ensimmäisen kerran jo 2-3 tuntia nukahtamisen jälkeen. Loppuyönä syötiin sitten parin tunnin välein.

Välillä levottomuus on alkanut jo illasta ja nukahtaminen iltaisin on ollut todella hankalaa. Olemme koetttaneet nukuttaa pienokaista samaan tapaan iltaisin omaan sänkyyn ja hän saattaakin nukahtaa hetkeksi. Viimeistään tunnin päästä hän kuitenkin herää itkien. Joskus riittää, jos hieman silittelee tytsyn poskea ja juttelee rauhoittavasti tai ottaa hetkeksi syliin. Useimmiten kuitenkin mikään muu ei rauhoita, kun rinnalle pääsy. Sitten nukutaan taas max tunti ja sama homma.

Levottomimpina öinä tyttö heräilee läpi yön noin tunnin välein. Usein hän rauhoittuu aika nopeasti rinnalle, mutta on myös öitä, jolloin hän on heräämisen jälkeen levottomampi pidempään. Parinä yönä hän on myös herännyt klo 2-4 aikoihin ja alkanut juttelemaan silmät pyöreänä, kuten normaalisti aamuisin. Olen koettanut olla huomioimatta tätä ja ottanut vain tytön tiukemmin kainalooni. Tähän mennessä hän on nukahtanut uudestaan viimeistään tunnin juttelun jälkeen. Olen ajatellut, että ennen kello kuutta emme herää:)Välillä pinnasänky oli ihan out. Sinne ei nukahdettu hevillä ja sinne ei tahdottu jäädä köllöttelemään. Tämä vaihe on ainakin tällä hetkelle laantunut ja sänkyyn laitto ei ole enää niin paha juttu. Joskus leikkiminen sängyssä olevalla lelukaarella vaikuttaa oikeastaan ihan mieleiseltä hommalta.

Omaan sänkyyn siirtäminen hänen nukahdettua muualle on aina riskaapelia. Vielä pari viikkoa sitten kaveri yleensä heräsi aina siirrettäessä ja protestoi kovasanaisesti. Nyt hän alkaa taas hyväksyä sen, että omassa sängyssäkin pitää nukkua.

Nyt olen koettanut pitää rajana sitä, että Pikku P nukkuisi edes puolille öin omassa sängyssä ennen kuin tulee viereen (eli melkein heti, kun itse menen yöpuulle). Joinakin iltoina vain on ollut niin levotonta, että olen katsonut parhaimmaksi antaa tytön jäädä viereen koko yöksi. *Pehmoäiti*

Juttelin asiasta parin äitikaverin kanssa ja kuulin, että tämä on varsin normaalia tässä iässsä. Juuri kun vauva oppii nukkumaan pidempiä unia, niin ympäristön ärsykkeet ja uusien taitojen opettelu saavat levottomaksi. Tämä voi ilmeisesti mennä ohi varsin nopeasti tai kestää pitempään (parikin kuukautta). Yöhulinoista kerrotaan tarkemmin ainakin Imetyksen tuli ry:n tässä kirjoituksessa.

Ehdin jo tottua siihen, että sain illasta pari tuntia omaa aikaa/ kahdenkeskistä aikaa miehen kanssa ennen nukkumaan menoa. Se on ollut sellainen varma hetki, jolloin saa touhuta omiaan ja rauhoittua. Saavutetuista "etuuksista" on aina hankala luopua. Ehkä se siitä tasaantuu, kun tulee taas uusi vaihe kuvioihin.

Tytöllä pyörii varmasti ryömiminen ja konttaaminen mielessä, jotka häiritsevät unia. Ehkä se siitä rauhoituu, kun liikkuminen alkaa sujua paremmin. Toisaalta mietin, että joko hänellä voisi olla hampaita tulossa. Välillä nimittäin jyystetään sormia tai lelua suussa aika kovalla voimalla.Päiväuniin on alkanut muodostua rytmiä. Nykyisin heräämme noin 7-8 aikoihin. Ensimmäiset päikkärit hän nukkuu klo 9 kieppeillä ja toiset klo 12-13 aikoihin. Kolmannet ja yleensä viimeiset unet ovat noin klo 15-16. Jos hän on nukkunut yöllä huonosti tai muut päikkärit ovat jääneet normaalia lyhyemmiksi, niin hän saattaa nukkua neljännet unoset vielä noin klo 18-19.

Päiväunien pituus on useimmiten n. 30-60 minuuttia. Tämän pidempiä päiväunia tyttö nukkuu harvoin. Vauvauintipäivä eli maanantai on useimmiten poikkeus. Uinnin jälkeen Pikku P saattaa nukkua päälle pari tuntia putkeen. Pikku P nukkuu yhteensä noin 14 tuntia vuorokaudessa.

Pikku P nukahtaa yleensä kotona ollessa rinnalle. Saatan myös ajoittaa lenkille tai kaupungille lähdön uniaikaan, jolloin hän nukahtaa yleensä varsin nopeasti rattaisiin. Päiväunille nukahtaminen harvoin on ongelma. Joskus vain unet jäävät turhan lyhyiksi, jonka kyllä sitten huomaa illasta. Toki myös päivän ohjelmapitoisuus vaikuttaa energiatasoon. 


2 kommenttia:

  1. Ihan samalta tuntuu, että nuo yökuviot vaihtelevat jatkuvasti. Nukkumaanmeno ja herääminen aamulla tapahtuu meillä onneksi aina aika samaan aikaan, mutta yöheräämisten kaavaa en tällä hetkellä edes jaksa miettiä, tiedän vain, että heräillään ja monta kertaa... Meillä ei sentään ole vielä alettu höpöttämään keskellä yötä, mutta välillä on iltaisin ollut ihan vaikeuksia saada pikkuinen rauhoittumaan. Oon mennyt vain kylmästi pimeään makkariin poikaa imettämään ja lopettanut seurustelun siltä päivältä. Onneksi poika ei kauhean kauan jaksa jatkaa yksipuolista huuteluaan. Jotain 4kk:n hulinaa taitaa tosiaan olla ilmassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin alkaa herääminen ja nukkumaanmeno vakiintua omaan aikaansa. Mäkin pidän makkarissa vain pientä sänkyvaloa päällä illalla, kun vaihdan yökkärin ja aletaan iltapuuhille. Se tuntuu olevan kaverille ihan hyvä vihje, et nyt olisi uniaika. Sen näkee myös ilmeestä, jos joskus kaveri ei vaan nukahda ja kannan hänet vielä hetkeksi makkarista olkkariin. Sitten onkin taas hymy herkässä ja ei enää harmita yhtään:) Pitäisi varmaan vaan pysyä siellä makkarissa, mutta toisaalta ei toinen pakolla nukahda.

      Poista

Kiitos kommentistasi!