keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Miten meidän ruokailut sujuu

Pikku P on syönyt kiinteitä nyt viisi kuukautta. Pääosassa on ollut sormin syöminen. Kaikki on mennyt oikein hienosti.  Kaverille maistuu melkein kaikki mitä eteen laitetaan. Repertuaaria on lisätty pikkuhiljaa. Pinsettiotteen löydyttyä on voitu antaa pienempiäkin maistelupaloja. 

Mitään kovin kovaa ei voi vielä antaa, sillä pikkuisella on vasta yksi hammas ja kaksi alkua. Olisin ihan innolla kokeilemassa uusia reseptejä, kunhan saataisiin vähän tehokkaampi purukalusto. Kymmenen kuukautta tultua täyteen mukaan sai ottaa hapanmaitotuotteita. Samalla tuotiin ruokavalioon erilaisia papuja.


Noin kahdeksankuisesta eteenpäin pikku P on saanut viisi ateriaa päivässä. Aamuisin ja iltaisin hän syö useimmiten puuron marjoilla tai hedelmillä höystettynä. Tämä syötetään lusikalla. Välillä annamme puuron tilalla apinaevästä. Varsinkin aamuisin apinaeväs on kätevä, sillä silloin voimme syödä aamupalan helpommin yhtämatkaa. 

Sormin syödään puurojen välissä lounas, välipala ja päivällinen. Tarjoan ainakin joko lounaalla tai päivällisellä jotain proteiinia. Nykyisin usein menee jo molemmilla. Proteiini on jotain lihaa, kalaa tai esimerkiksi kananmunaa tai jonkinlaisia papuja. Lisänä on kasviksia, pastaa tai riisiä. Riisi on hankalin sormisyötävä, kun se on niin pientä. Välillä autan vähän lusikalla, jos kaveri alkaa kyllästyä nyppimiseen. Välipalalla on tarjolla hedelmiä. Joskus myös esimerkiksi jonkinlaisia lettuja tai pannaria. Niissä on taikinassa seassa kasviksia, hedelmiä tai kaurahiutaleita lisäämässä ruokaisuutta. Menossa ollessa annan usein pussiruokaa. Ne on nopea syödä lähes missä tahansa ja maistuvat tytölle mainiosti.Tänään meillä syödään näin
aamupala klo 7: kaurapuuroa mustikoiden kera
lounas klo 10.30: jauhelipastaa, bataattia, porkkanaa, parsakaalia
välipala klo 14.00 : kiiviä, päärynää
päivällinen klo 17.00: lohipötkylöitä, ohralisäkettä, bataattia, porkkanaa, parsakaalia
iltapala klo 19.30: kaurapuuro banaanilla

Syömme loppujen aika vähän Pikku P:n kanssa samoja tai lähes samoja ruokia. Se on vaikeampaa kuin etukäteen ajattelin. Jauhelihapasta on yksi helpoimmista modattavista, sitä söimme eilen illalla ja tänään molemmat. Toisaalta syön harvoin lounaaksi sen kummempaa (=leipää ja jogurttia), joten tytölle on tullut sulateltua valmita ruokia pakkasesta. Pakkasen varannot ovat oivia. Pyrin pitämään siellä monipuolisesti itse tehtyjä erilaisia liha- ja kalapötkylöitä, laatikoita ja lettuja. Ne on helppo sulattaa ja eivät kärsi pakastuksessa. Keitän sitten lisäkkeet tuoreina tai melkein tuoreina jääkaapista mikrossa lämmittäen mukaan.

Olemme harjoitelleet viimeisimmän viikon aikana syömistä myös lusikalla ja haarukalla. Pikku P:stä tämä on hurjan hauskaa hommaa. Taidot vaan ovat vielä aika hakusessa, joten syöminen on aika hidasta. Varsinkin ruokailun alussa toinen käsi lappaa usein ruokaa suuhun samalla kun aterin pyörii toisessa. Välillä autan tyttöä niin, että laitan ruoan aterimeen valmiiksi ja annan sen sitten hänen käteensä. Kun maha alkaa täyttyä, niin voi keskittyä uuden taidon harjoitteluun paremmin. Pikkuhaarukka näyttää näin alkuun olevan monissa ruoissa lusikkaa kätevämpi. Jos vain saa ruoan tökättyä kyytiin, niin se pysyy paremmin haarukassa matkan suuhun. 


Olen tarjonnut tytölle veden tähän saakka pääosin pillipullosta. Nyt olen alkanut hörpyttämään myös lasista tai antanut koettaa juoda itse snapsilasista. Kuukauden päästä hän pääsee maistelemaan lehmänmaitoa. Ajattelin, että koettaisin tarjota maidon alusta asti suoraan mukista. Oppisi pikkuhiljaa juomaan siitä itse.

Miten teillä ruokailut sujuu? Syödäänkö teillä sormin vai syöttämällä?6 kommenttia:

 1. Täällä ainakin syötetään kaikki ateriat. Kyllä sitä sormiruokailua päivittäin kokeillaan, mutta ei toinen ole tajunnut ettei sitä banaanin tai porkkanan palaa kuulu kokonaan yrittää suuhun työntää niin ei siitä syömisestä mitään tule :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku P:kin tunkee sille päälle sattuessaan hirveitä määriä ruokaa kerralla suuhun. Onneksi kakomisrefleksi toimii, joten liiat tulevat myös nätisti ulos. Noin kuukausi sitten oli sellainen kausi, että tätä tehtiin joka ruoalla. Silloin pilkoin tarjottavat pienemmiksi, jolloin palat oikeasti mahtuikin suuhun jotenkuten ;) Ihanaa, että jaksat koettaa, vaikka homma ei vielä sujukaan. Joku päivä se taito sieltä löytyy!

   Poista
 2. Kylläpäs siellä popsitaan hienosti haarukalla! :)

  Meidänkin pitäisi lisätä tuo viides ateria päivään. Se on vaan tuntunut päiväunien takia jotenkin hankalalta, mutta tuosta teidän ateriarytmistä sain nyt idean, että lounasta voisi itse asiassa aikaistaa, kun aamupala syödään meilläkin aika aikaisin... Ja pakkasvarastot on kyllä parhaita niin lapselle kuin ihan itsellekin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kuvissa syönti näyttää ehkä vähän jouhevammalta kuin todellisuudessa :) Meillä on kanssa jäänyt tuo iltapäivän välipala välillä väliin, jos tyttö nukkuukin toisilla päikkäreillä pidempään. Ennen tätä ongelmaa ei ollut, mutta nyt lähiaikoina hän on vedellyt parhaimmillaan neljän tuntia kerrallaan. Ei sitten ehdi syömään riittävän usein, mutta syö enemmän kerralla :) Joo, nuita pakkasvarastoja tulee välillä tehtyä itsellekin. Pitäisi ottaa se tavaksi!

   Poista
 3. Hienosti siellä syödään. :)
  Meillä Hugo ei ole vielä sormiruokaillut ja syö vasta sen kaksi kertaa päivässä syötettynä. Tosin aloitettiinkin kiinteät vasta puolivuotiaana. Nyt ikää se reilu 7kk. Ainakin osittain meinataan sormiruokailla, kunhan äiti saa aikaiseksi tehdä bataatista sopivia tikkuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kannattaa kokeilla, sormin syöminen on meillä ollut toimiva juttu. Bataatti on yksi parhaista, mistä aloittaa. Saa keitettyä helposti sopivan pehmeäksi hampaattomallekin ja maistuu hyvälle:)

   Poista

Kiitos kommentistasi!