keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kaasupullon sijoittelua ja satay-kanaa

Saimme eilen kytkettyä kaasutason sähköverkkoon ja kaasupulloon. Ennen tätä tuli kerättyä varsinainen tietopaketti kaasupullon säilyttämisestä ja sillä kokkaamisesta. Huomaa, että kun kaasuliedet ovat varsin harvinaisia Suomessa, niin myös tietoa on aika heikosti saatavilla.

Kuvittelin, että itse kaasupullon ostaminen on helppo osuus; vertailee hieman hintoja ja marssii sitten edullisimpaan liikkeeseen ostoksille. Olimme jo aiemmin päätyneet siihen, että ostamme 5 kg kaasupullon, jolloin se on kevyempi ja helpompi käydä vaihtamassa. Huoltoasemalla kuitenkin ruvettiin kilomäärän lisäksi kyselemään, että millaisesta materiaalista pullo saisi olla? Laitetaanko metallinen vai komposiitti? Pullon hinnassa oli näiden kahden kohdalla jonkinmoinen hintaero. Päätettiin tässä vaiheessa ottaa aikalisä ja googlailla ensin lisää ennen ostopäätöstä.



Loppujen lopuksi päädyttiin komposiittipulloon. Se on tehty muovista, joten se on huomattavasti kevyempi. Siitä näkee myös läpi, jolloin jäljellä olevan kaasun määrän näkee helpommin. 


Olemme varanneet kaasupullon säilytystä varten kaasulieden alla olevan kaapin. Pullo tarvitsee riittävästi ilmanvaihtoa toimiakseen kunnolla. Tason yläpuolella homman hoitaa liesituuletin. Lisäksi kaapissa, jossa kaasupullo on, on takareunassa hengitysaukko (by Ikea) ja laitamme sokkeleihin ritilät kaapin kohdalle molemmin puolin. Asensimme kaasutason ja pullon väliin kaappiin erillisen suojalevyn, joka turvaa sen, ettei pullo kohtaa yli 40 asteen lämpötilaa. Pullon ja tason väliin täytyy myös jäädä vähintään 20 cm väliä. Myös esim. uuniin täytyy olla väliä vähintään metri. 


Itse kaasupullon saa asentaa lieteen itse. Nestekaasupullo asennetaan aina erikseen sille tarkoitetulla letkulla, joka on aina väriltään oranssi. Letkun pituus saa olla maksimissaan 1,2 metriä. Letkun liittämisen jälkeen tarkastimme, että liitos on pitävä laittamalla saippuavaahtoa liitosten päälle. Saippua kuplii, jos liitokset vuotavat. Ei tullut kuplia:) Liitokset ja letku kannattaa tarkistaa vuoden välein esim. murtumien varalta. Ajattelin laittaa puhelimeen hälytyksen toistumaan vuosittain, niin se muistuttaa kätevästi tarkastuksesta.



Kun kyseessä on uudenlainen laite ja mukana tulevat ohjeet minimaaliset, niin mieleen herää myös ns. tyhmiä kysymyksiä. Varmistimme Kaasuvalolta vielä sen, että pullon kaasuventtiili saa olla käytössä jatkuvasti auki ja taso pitää huolen siitä, että kaasu virtaa vain sitä käytettäessä. 

Testailimme liettä aluksi ja totesimme, että sen käyttö on kyllä tehty todella turvalliseksi. Ei tarvitse pelätä, että liesi ja kaasu menisivät vahingossa päälle. Liettä sytyttäessä sytytysnappia tulee kiertää ja painaa 10 sekunnin ajan ennen kuin se jää päälle. Kun sammutat lieden tai jos liekki sammuu kesken ruoan laiton, niin kaasuntulo keskeytyy automaattisesti varoajan jälkeen. 

Ostimme kodin turvaksi kaasuvaroittimen vuototilanteen varalle. Koska nestekasu on ilmaa painavampaa, niin varoitin tulee sijoittaa n. 10-30 cm päähän lattianrajasta. Laite tulee olla alle 4 metrin päässä mahdollisesta vuotopaikasta. 

Ostanemme myöhemmin varalle toisen 5kg pullon, niin se antaa vähän joustoa kaasupullon täyttämiseen. Asuinhuoneistossa saa säilyttää maksimissaan 25 kg nestekaasua ja suurin sallittu pullokoko on 11 kg. Samaan kaappiin varapulloa ei saa sijoittaa, joten pitää katsoa toiselle pullolle jokin hyvä sijoituspaikka. Mahdollisesti pullon voisi viedä vaikka meidän häkkivarastoon, sillä se sijaitsee maan päällä. Kaasupulloa ei nimittäin saa säilyttää kellarissa, ullakolla tai saunassa (tulisiko kenellekään mieleen?;). Kaasupullo pitää myös aina pitää pystyasennossa. 

Huh, huh! Tämä kaikki ohjeiden määrä meinasi saada jo pään pyörälle. Teimme eilen liedellä ensimmäisen ateriamme ja se kyllä riitti kumoamaan kaikki syntyneet epäluulot. Se on aivan käsittämätöntä, että liesi on heti kuuma ja käyttövalmis, kun laitat sen päälle. Ei tarvitse enää odotella, että milloinkahan sen kanan sinne voisi kipata. Lämpö myös säätyy heti. Teimme eilen satay-kananuudeleita ja voin kertoa, että maistui ihan taivalliselle. Laittaisin kyllä osan mausta lieden piikkiin, vaikkakin voihan tällä einesdietillä olla oma osuutensa asiaan:)

Alla satay-nuudeleiden ohje innokkaille kokkaajille. Ohje n. 4 henkilölle.

Satay-kastike
2,5 dl suolapähkinöitä
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
palanen inkivääriä
2-3 rkl öljyä
chiliä maun mukaan (mielellään tuoretta)
1 tl juustokuminaa
1 limen mehu
2-4 dl kookosmaitoa
2-3 rkl fariinisokeria

Lisäksi

300 g maustamattomia kanasuikaleita  
kasviksia oman mielen mukaan (nyt laitoin. puoli rasiallista sokeriherneitä puolitettuna, puoli rasiallista kirsikkatomatteja puolitettuna, parsakaalia)
2 kiekkoa nuudeleita
korianteria oman maun mukaan

Ensin valmistetaan satay-kastike. Kuori ja lohko valkosipuli, punasipuli ja inkivääri. Laita nämä ja öljy, mausteet sekä suolapähkinät esim. smoothie makeriin tai muuhun murskaimeen ja tee niistä tasainen tahna. Laita tämä pannulle ruskistumaan. Ruskista jonkin aikaa (n. 3 min) ja lisää sitten fariinisokeri, kookosmaito ja limen mehu. 


Samaan aikaan, kun kastike valmistuu, voit paistaa kanan toiselle pannulla. Lisään yleensä vihannekset kanan kanssa samalle pannulle lopussa ottamaan myös vähän väriä ja pehmentymään. Kolmannessa kattilassa voit keittää nuudelit. Kun kaikki ainekset alkavat olla valmiita, niin yhdistä ne ja lisää korianteri. Sitten vain herkuttelemaan!


Lähteet/lisätietoa:

http://myaga.fi/nestekaasu/turvallisuus 
http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-ja-kaasu/Nestekaasulaitteet/nestekaasun-kaytto-artikkeli/ 




3 kommenttia:

  1. Täällä odotetaan jo vesi kielellä päivälliskutsua ;) Ja tuota reseptiä on varmaan pakko testata ihan sähköliedelläkin :)

    VastaaPoista
  2. Mistä löysitte liittimen millä yhdistää letku tuohon lieteen? Ainakaan omassa kaasutasossa sitä ei tullut mukana? Osaisikohan kaasuvalo auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, en heti huomannut kommenttiasi. Muistaakseni Kaasuvalo möi n. 50 euron hintaan settejä, jossa on letkut ja muut tarpeelliset tason liittämistä varten. Kannattaa kysyä sieltä:).

      Poista

Kiitos kommentistasi!