keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Milloin lapsi on liian vanha syömään omia eväitä ravintolassa?

Ostamme harvoin Pigelsille oman annoksen ravintolassa. Kyllä, vaikka hän on jo yli 2,5-vuotias. Hän oli vauvana kiinteiden maistelun alussa herkistynyt kananmunalle ja lehmänmaidolle. Päälle vuosikkaana maitoa pystyi käyttämään ruoanlaitossa. Suoraan syötäviä lehmänmaidosta valmistettuja tuotteita, kuten maitoa tai jogurttia, Pigels alkoi syödä vasta viime kesänä. Nämä herkkyydet eivät ole juuri vaivanneet ruokailujamme, mutta tästä on periytynyt tavaksi kantaa Pigelsille mukana omaa kauramaitoa. Sitä ei yllättäen juuri mistään ravintolasta saa. Vauva-ajan hätävalipalat eli smoothiet ja hedelmät pakkaan edelleen hoitolaukkuun. Nykyisin tosin smoothie on vauvapussin sijaan Frooshia, koska se on sopivan kokoinen annos neidille. Onko väärin kaivaa näitä eväitä ravintolassa ruoan lisukkeeksi?

Muumimaailman buffatarjontaa viime kesältä.
Käymme varsin monipuolisesti erilaisissa ravintoloissa. Michelin-ravintolat ja muut hienommat paikat toki eivät normaaliin repertuaariin kuulu. On monia paikkoja, missä ei ole erikseen lasten listaa. Toisaalta useimmissa ravintoloissa aikuisten annokset ovat niin reiluja, että niistä riittää hyvin antaa pienelle hänen tarvitsemansa määrä ruokaa. Tällaisia ovat esimerkiksi monet intialaiset, nepalilaiset tai thaimaalaiset ravintolat. Inhoan ruokahävikkiä ja en haluaisi jättää sitä jälkeeni ravintolassakaan. Minusta on vain hyvä, kun Pigels auttaa annokseni kanssa. Muutenkin tulee valittua terveellisempi annos, kun tietää jakavansa sen lapsen kanssa. En näe sitä ongelmana, jos oman annoksen jakaa lapsen kanssa. Annoksessa on kuitenkin kiinteä hinta. Buffat ovat asia erikseen, niissä maksamme kiltisti pyydetyn hinnan koko sakista. 

On ravintoloita, jotka tarjoavat vain aikuisen makuun tehtyä ruokaa, jolloin annoksessa voi olla liikaa suolaa tai tulisuutta. Tällöin ennakoimme ja otamme Pigelsille mukaan lisäksi jotain omaa syötävää. Muuten hän jäisi ravintolakeikan jälkeen nälkäiseksi. Näiden ravintoloiden kohtalo on hankala. Jos ne ohittaa tämän vuoksi, niin ne jäävät kokonaan meidän perheeltä väliin. Ainakaan vielä meille ei ole tultu sanomaan omista eväistä tai ruoan jakamisesta pienen kanssa. Sen sijaan tarjoilija on tuonut mielellään lisälautasen Pigelsille.

Olemme nyt alkaneet herätä tähän ja koettaneet miettiä enemmän paikkoja, missä lapsille on omaa tarjontaa. Nykyisin Pigels syö sen verran paljon, että hänelle alkaa olla luontevaa ostaa oma annos. Olemme pari kertaa tilanneet, jos mukava annos on löytynyt listalta. Ihan kiitettävästi annokset ovat yleensä uponneet. Rankkaa, en ole oikein Chico's tyyppi, mutta onhan se leikkipaikka Pigelsistä aika koukuttava. 

Lastenannos Pärnulaiseen tyyliin myöskin viime kesältä.
Tämän myötä olen herännyt huomaamaan, miten surullia lastenlistojen tarjonta usein on. Ranskalaisia ja nakkeja tai hampurilaisia. Entäs jos haluaa tilata myös ulkona lapselle ravitsevaa hyvää ruokaa? Tämän on varmasti ollut yksi syy siihen, miksi en ole halunnut aiemmin omaa annosta Pigelsille tilata. Kassissani on useimmiten paljon terveellisempi kattaus ruokaa kuin listalla. Vaikka en itsekään syö aina ruokaympyrän mukaisesti, niin en silti tilaisi itsellenikään nakkikoria, miksi tilaisin lapselleni? 

Kun sopivaa ruokaa ei ole tarjolla, niin olemme alkaneet syödä useimmin eväitä koko porukalla liikkeellä ollessa. Kaupungista löytyy muutamia paikkoja, kuten Lastenkaupunki, jossa voi syödä välipalaa näppärästi. Näin voi käydä vaikkapa miehen työpäivän jälkeen yhdessä leikkimässä lasten kanssa, eikä ruokailu muodostu ongelmaksi.

Miten teidän perheessä toimitaan? Minkäikäiselle olet pitänyt eväitä mukana ravintolaan mentäessä? 


6 kommenttia:

  1. Monessa ravintolassa saa lapselle annoksen toiveiden mukaan kun kysyy, vaikka ei listaa olisi :) ei toki kaikissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, mutta olen tosi huono kysymään ns. extrapalvelua ja mieheni on ihan samanlainen. Yksikään tarjoilija ei ole meille ehdottanut tätä mahdollisuutta yhtä Tallinnan raflaa lukuunottamatta. Silloin pyydettiin jotain kalaa ja saatiin siikaa ja muussia. Osui ja upposi! Ehkä pitäisi varsinkin kuopuksen kohdalla rohkaistua. Tuntuu vain ärsyttävältä alkaa tivaamaan, eihän kasvisten keitinvedessä ole suolaa yms. Helpompi antaa omia eväitä.

      Poista
  2. Yleensä tyttö syö minun annoksesta osan. Jos ruoka on sellaista etten halua hänelle sitä tarjota (esim. tulista) tai uskon hänen jaksavan syödä jotain omaa, niin tilaan tarjoilijalta suoraa esim. hedelmiä, kasviksia, keitettyä kananmunaa tms. jos listalla ei ole sopivaa. Omia eväitä meillä ei ole ravintolassa ollut rintamaitoa lukuunottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoksen jakaminen on minustakin kätevää! En ole tajunnut, että ravintolassa voi tilata myös hedelmiä. Se kuulostaa helpolta ja luulisi saavan, mitä tilaa😊.

      Poista
  3. Minä en myöskään ymmärrä, miksi niiden pitää aina olla niitä nakkeja, lihapullia tai ranskalaisia. Onhan ne kyllä varmasti sellaisia, joista yleisesti tiedetään lasten pitävän. Mutta mullakin on vähän se, että jos ei erikseen ajatella että mennään pizzalle tms niin tarkoitus olisi sitten tarjota ihan "oikeaa" ruokaa eikä niitä aikaisia ranskiksia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Jos mennään pitseriaan, niin sitten pitsaa koko poppoolle. Muttei nyt joka raflassa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!