sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Sormiruokailijan hätävarat

Meidän elämä on välillä varsin vauhdikasta. Aina ei tunnu löytyvän aikaa valmistaa pienelle ruokaa aivan alusta alkaen. Tässä pari meillä toimivaa vinkkiä nopeista sormiruoista sekä kätevistä pakkaspelastajista pienelle syötäväksi.

Nopeasti tarjolle
- avocado, kurkku, minitomaatit 
- maustamaton tofu (Eikun rasiasta paloiksi ja suuhun. On näppärä proteiinin lähde!)
- kananmuna keitettynä tai mikromunakkaana (Kananmuna rasiaan, tilkka vettä ja 2 minuuttia mikrossa. Sekaan voi laittaa esim. kasviksia.)
- monet hedelmät
- ruis- tai maissinaksut, riisikakut
- talk murut (ei vielä itse ole kokeiltu, mutta ajatuksissa on)


Liha/kana/kalapötkylät

0,5dl kaurahiutaleita
vajaa 1dl vettä
200g jauhettua lihaa (nautaa) / kanaa / kalaa (esim. lohta blenderissä käytettynä)
1 kananmuna

Mausteeksi vaihdellen 
tomaattisosetta
kasviksia esim. porkkanaa, bataattia ohuena raasteena
sipulia, valkosipulia
pippuria, paprikajauhetta
erilaisia tuoreita tai kuivattuja yrttejä (suolattomia)


Sekoita vesi ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon liha/kana/kala sekä kananmuna. Lisää mausteet. Leivo taikinasta pötkylöitä ja paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

Pakasta pötkylät isossa rasiassa. Lado pötkylät rasiaan erilleen toisistaan ja erota kerrokset leivinpaperilla. Näin saat näppärästi sulatettua yhden kerrallaan nälkäistä sormiruokailijaa varten.

Makaronilaatikko

200g (tummaa) makaronia
200g jauhelihaa
n. 3 dl makaronien keitinvettä
1       pieni sipuli
1       kananmuna
2 tl    tomaattisosetta
         mustapippuria
         paprikamaustetta


Paista jauheliha sekä pilkottu sipuli. Keitä makaronit hieman runsaassa vedessä kypsäksi. Kaada paistettu jauheliha ja sipuli sekä keitetyt makaronit paistoastiaan. Kaada yli jäänyttä makaronin keitinvettä paistoastiaan niin, että laatikon ainekset peittyvät. Lisää kananmuna sekä mausteet ja sekoita. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 min. Peitä laatikko foliolla, jos pinta on vaarassa ruskistua liiaksi. 

Laatikko on näppärä pakastaa annosrasioissa. Esimerkiksi Orthexilla on käteviä parin desin rasioita. Maistuu melkein tuoreelta mikrossa sulatettuna.

Nämä kaksi ohjetta on kätevä tehdä vaikka yhtä aikaa samasta lihapaketista. Haaveissani on tehdä myös jonkinlaista lasagnea pakkaseen. Aiemmin testaamani kookosmaitopannari oli myös aikamoinen pakkashitti!


2 kommenttia:

  1. Nopeat hätävarat tulee kyllä monesti tarpeeseen! Mä koitan pitää jääkaapissa usein myös valmista apinaevästä tms. aamuja helpottamaan. Varsinkin kun on jotain menoa niin ei välttämättä ole aikaa niin kummoisia ruveta aamulla kokkailemaan.

    Tuollaiset lihapötkylät voisikin olla seuraava kokeilu vauvan lounaspöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apinaeväs on myös kätevä! Meillä syödään aamu- ja iltapalaksi mikropuuroa, joten se valmistuu aika rivakasti. Vaikka kyllä se vartti kaikkine jäähdyttelyineen ottaa joskus koville, jos on jo hirveä nälkä:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!